Přeshraničním vlakům hrozí kolaps. Dopravci mají kontrolovat testy, stát slibuje zrušení opatření

Siemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan Sůra

Kvůli kontrolám zdravotního stavu cestujících mohou vlaky nabrat velká zpoždění. Ministerstvo slibuje nápravu.

Dopravci by u vlaků ze zahraničí měli podle aktuálně platného opatření na stránkách ministerstva zdravotnictví od zítřka kontrolovat, zda mají cestující platný negativní test na covid-19 nebo očkování. Opatření je stále platné na stránkách ministerstva zdravotnictví, to ale tvrdí, že ho upraví. Podle dopravců by takové opatření způsobilo kolaps přeshraniční dopravy.

Nové opatření začne platit od dnešní půlnoci. Ministerstvo ho vydalo minulý pátek. Dopravcům v něm nařizuje, aby neumožnili přepravu například těm, kteří nedoloží negativní test nebo potvrzení o očkování (kompletní podmínky jsou v bodě 12).

„V praxi by to znamenalo kolaps přeshraniční dopravy. Nikdo už v jízdním řádu nepočítá, že v pohraničním bodě musí kontrolovat všem cestující jejich testy či podobná potvrzení, než nastoupí do vlaku. Docházelo by klidně k hodinovým zpožděním a dohadům s cestujícími,“ řekl člen představenstva jednoho z dopravců. Podle něj dopravci nemohou nahrazovat činnost orgánů veřejné moci.

Nové opatření se začalo mezi dopravci řešit intenzivně až dnes, do jednání se zapojilo i ministerstvo dopravy. Výsledek? Opatření se zruší. „Ministerstvo zdravotnictví obdrželo připomínku stran možných komplikací v železniční dopravě a počítá s úpravou textu v mimořádném opatření tak, aby nebylo povinností provádět kontrolu při nástupu do vlaku,“ uvedla Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy se tak skutečně stane, není ale jasné.

Tagy ministerstvo zdravotnictví opatření proti šíření koronaviru přeshraniční doprava
108 komentářů