Přes Hřebečský zlom bez omezení. Tunel je po osmi měsících znovu průjezdný

Práce na opravě tunelu Hřebeč. Foto: ŘSDPráce na opravě tunelu Hřebeč. Foto: ŘSD

Oprava skončila o měsíc dříve.

Ze silnice I/35 zmizelo letos největší omezení provozu. Ředitelství silnic a dálnic po 14. hodině zprovoznilo Hřebečský tunel na trase mezi Svitavami a Moravskou Třebovou.

Téměř osm měsíců trvající rekonstrukce skončila o necelý měsíc dříve. Byla první větší opravou od otevření tunelu v roce 1997, životnost tunelu se tím má prodloužit o dalších třicet let.

Ve 355 metrů dlouhém tunelu na spojnici Pardubického a Olomouckého kraje došlo k otryskání tunelového tubusu, sanaci trhů, betonů ostění. Tunel má nový nátěr, vznikly odvodňovací žlaby ve východní části tunelu. Měnila se také vzduchotechnika.

Kvůli opravě musela auta jezdit po původní trase přes Hřebečský zlom. Úsekem podle dat z roku 2016 projede kolem 17 tisíc aut denně. ŘSD původně plánovalo opravu už na minulý rok, protože ale nestihlo vybrat zhotovitele včas tak, aby se stihla oprava do zimy, začíná až letos. Zakázku získalo sdružení firem Doprastav a MADOS MT. Cena podle smlouvy je 107,5 milionu korun, odhadovaná cena byla 93 milionů korun.

Hřebečský tunel, který byl otevřen v listopadu 1997, byl prvním raženým tunelem dálničního typu v České republice.

Tagy Doprastav Hřebečský tunel I/35 MADOS MT Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Tunel Hřebeč
16 komentářů