Přes dva biliony korun do dopravy. Švédská vláda představila plány na pět let, počítá s ledoborci

Železnice ve Švédsku. Foto: SJŽeleznice ve Švédsku. Foto: SJ

Velké dopravní investice mají přinést proměnu ekonomiky celé země.

Švédsko utratí v příštích pěti letech 881 miliard švédských korun (2,042 bilionu Kč) za investice do dopravní infrastruktury. Počítá s tím schválený plán, který představila tento týden vláda.

Švédsko si od investic slibuje jednodušší přístup k pracovním příležitostem, větší regionální rozvoj a snížení rozdílů mezi jednotlivými částmi země. „Jde o největší investice do dopravní infrastruktury v historii. Více lidí bude moci jezdit vlakem do práce, bezpečně cestovat po silnici a posílat zboží po moři. Měníme celý dopravní systém, prosazujeme zelenou průmyslovou revoluci s investicemi po celé zemi,“ řekl ministr infrastruktury Tomas Eneroth. Kompletní přehled investic je na stránkách vlády.

Vláda v desetiletém plánu počítá s 799 miliardami švédských korun ze státní kasy, dalších 82 miliard má přijít z mýta. Celkem 165 miliard korun má jít na provoz a údržbu železnice, 197 miliard na provoz a údržbu silnic a dálnic a 436 miliard korun je připraveno na investice do rozvoje dopravy.

Masivně investujeme do železnic po celé zemi. Posilujeme silniční síť, a to nejen ve venkovských oblastech. Naše investice do lodní dopravy téměř ztrojnásobíme. Plán infrastruktury zajistí pracovní místa, nové bydlení a klimaticky chytřejší dopravní systém,“ dodal Eneroth.

V případě železnice bude jednou z největších akcí rozšíření koridoru na východním pobřeží mezi Uppsalou a Stockholmem na čtyři koleje, stejně tak navýšení kapacity úseku Gävle – Kringlan.

Poprvé se do národního plánu infrastruktury dostaly ledoborce: mají usnadnit celoroční provoz vodní dopravy po celém Švédsku. Lodní trasy do přístavů Göteborg a Luleå budou rozšířeny pro větší lodě.

Výrazně se posílí také investice do městské mobility. Cílem je zvýšení podílu veřejné a cyklistické dopravy.

Tagy dopravní strategie švédsko
16 komentářů