Přes D10 vznikla nová lávka, Mnichovo Hradiště ji označuje jako bránu do Českého ráje

Nová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo Hradiště

Nová lávka vznikla v místě přerušené aleje.

Město Mnichovo Hradiště tento týden slavnostně otevřelo novou lávku pro pěší a cyklisty, která spojuje město s částí Horka přes dálnici D10. Vede v trase aleje, která byla výstavbou přerušena.

„O obnově pěšího spojení s Horkou se mluvilo během posledních více než 30 let mnohokrát. V tomto kontextu je až s podivem, jak málo času uběhlo mezi rozhodnutím, že lávku postavíme, a jejím otevřením,“ řekl starosta Jiří Plíhal.

Stavba vyšla na 36 milionů korun, zakázku získala společnost Brex ve spolupráci s firmou Excon. Novou lávku z většiny zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury, na část nákladů přispěl Nadační fond Škoda Auto.

Lávka navazuje na alej, která musela být před 40 lety při stavbě D10 částečně vykácena. „Lávka pomohla po takřka čtyřiceti letech zacelit ránu, kterou v krajině zanechala dálnice D10. Ta přinesla obcím a městům, kolem nichž vede, mnoho dobrého, stala se však také jen obtížně překročitelnou bariérou. Symbolem tohoto zásadního rozdělení se v Hradišti stala Husova lipová alej vedoucí na Horku,“ uvedlo město na svých stránkách. Podobu lávky navrhl AP Atelier architekta Josefa Pleskota. Podle města je lávka branou do Českého ráje.

Nová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo HradištěNová lávka před D10 u Mnichova Hradiště. Foto: Město Mnichovo Hradiště
Tagy D10 lávka p Mnichovo Hradiště
40 komentářů