Přerov chystá sdílená kola, od července jich nabídne 140

Kola parkují vlaku nejblíže. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKola parkují vlaku nejblíže. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Provozovatel dodá městu kola a aplikaci podporující provoz systému sdílení, město vyjde služba maximálně na pět milionů.

V ulicích Přerova by se měla od druhého pololetí tohoto roku objevit sdílená jízdní kola. Radní proto schválili zadání veřejné zakázky formou koncesního řízení. Cena za službu se bude odvíjet od počtu výpůjček, město by za ni mohlo zaplatit maximálně pět milionů korun. Speciálně označených bicyklů bude 140, zaparkovat je půjde na 40 místech.

„Provozovatel této novinky nám dodá nejen kola, ale i aplikaci podporující provoz systému sdílení. Služba by měla přinést Přerovanům možnost se rychle, levně, a především ekologicky přemísťovat po městě,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil.

Půjčení kola na prvních 15 minut bude uživatelům poskytováno zdarma, město coby objednatel uhradí provozovateli poplatek ve výši 25 korun za každou jednu výpůjčku. Dalších 30 minut bude v režii zapůjčitele, který zaplatí 25 korun za každou půlhodinu. Podle primátora města Petra Vrány si systém dokáže poradit i s neukázněnými cyklisty, kteří by chtěli kola nechávat pohozené mimo stojany. Takový přístup by totiž pro ně znamenal sankci.

Cyklostojany budou kromě cyklistům využívajícím sdílená kola sloužit také ostatním cyklistům, kteří mohou své kolo do stojanu bezplatně odložit.

Tagy kola Přerov sdílená kola sdílená mobilita
23 komentářů