Premiéra RegioFoxu s cestujícími se odkládá, PESA čeká na poslední papíry

Jednotka RegioFox řady 847 v barvách PID. Foto: České dráhyJednotka RegioFox řady 847 v barvách PID. Foto: České dráhy

První jednotky budou v rakovnickém depu.

Plánovaný start zkušebního provozu nové motorové  jednotky 847 s cestujícími se odkládá nejméně na příští týden. Původně její výrobce PESA Bydgoszcz společně s Českými drahami plánovali zahájení provozu v pátek 11. srpna, do té doby ale nebude mít novinka na českých kolejích všechna povolení.

„Bohužel PESA nemá kompletní papíry a musí ještě něco dořešit s Drážním úřadem. Zahájení zkušebního provozu se tedy o několik dní odsune, předpoklad je příští týden,“ řekl člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta. Slavnostní zahájení provozu pak bude 25. srpna, do té doby by ale jednotky měly už jezdit. Jde již o druhý posun, původně se mluvilo o 1. srpnu.

V první vlně převezmou České dráhy postupně šest jednotek, které budou v depu Rakovník. Jedna jednotka bude v barvách Českých drah, pět v barvách Pražské integrované dopravy. Jedna musí najezdit nejméně 50 tisíc kilometrů kvůli schvalování, první má již v rámci testů najeto 20 tisíc kilometrů. Vyjíždět budou spoje Rakovník – Beroun,  Beroun – Rudná u Prahy – Praha a Beroun – Lochovice.

Jednotky řady 847 budou jedním ze základů velké proměny provozu na českých regionálních tratích, České dráhy jich závazně objednaly zatím 76. Rámcová smlouva je až na 160 jednotek dodaných během osmi let. Aktuálně probíhá testování na zkušebním okruhu VUZ.

Nově dodávané motoráky se nejprve objeví ve Středočeském a Jihočeském kraji. Následovat budou Pardubický kraj a Vysočina, Královehradecký a Plzeňský kraj.

Jednotka RegioFox řady 847 v barvách PID. Foto: České dráhyJednotka RegioFox řady 847 v barvách PID. Foto: České dráhyJednotka RegioFox řady 847 v barvách PID. Foto: České dráhyDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDruhá třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJednotka Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJednotka Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJednotka Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJednotka Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPrvní třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPrvní třída v jednotce Regiofox pro České dráhy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýMapa s nasazením RegioFoxů. Pramen: České dráhy
Tagy 847 České dráhy Pesa Bydgoszcz RegioFox
125 komentářů