Přejmenujte MAXy, navrhl Trump Boeingu. Další aerolinka zrušila lety až do srpna

Boeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: BoeingBoeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: Boeing

Prezident USA Donald Trump se domnívá, že Boeingu by nejvíce pomohlo, kdyby letadla 737 MAX vylepšil o pár nových funkcí

Prezident USA Donald Trump se domnívá, že Boeingu by nejvíce pomohlo, kdyby letadla 737 MAX vylepšil o pár nových funkcí a přejmenoval. Trumpův návrh zveřejněný na jeho twitteru ovšem neřeší aerolinkám stávající problém: letadla jsou dál uzemněná a další dopravci ruší lety s nimi v rezervačním systému až do srpna.

Ve svém tweetu prezident navrhl, že kdyby byl na místě Boeingu, tak by odstranil závady na letadle, přidal několik nových funkcí a přejmenoval ho. „Žádný jiný produkt tolik neutrpěl,“ uvedl na adresu 737 MAX.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1117736685721223168

Jde o další z řady pozoruhodných tweetů Donalda Trumpa v oblasti letectví. Například po nehodě Ethiopian Airlines uvedl, že piloti už nebudou potřeba a místo nich nastoupí vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT). V roce 2017 uvedl, že díky jeho nástupu do funkce nespadlo v USA žádné komerční letadlo. Opomněl skutečnost, že tak tomu bylo i několik let před jeho nástupem. Americká média současně připomněla i neúspěchy jeho letecké společnosti, která fungovala jen krátce.

Měsíc po uzemnění MAXů stále není jasné, kdy opět vzlétnou. Nejen američtí dopravci promazávají své rezervační systémy na další měsíce dopředu. American Airlines, které jsou se Southwest Airlines největším provozovatelem těchto letadel na světě, oznámily, že s letadly nepočítají do 19. srpna. V praxi to znamená, že musí zrušit 115 letů denně. Southwest Airlines oznámily už v pátek, že s letadly 737 MAX 8 nepočítají do 9. srpna, jejich piloti se navíc začali ptát, zda není na čase přemýšlet i o jiných výrobcích letadel než jen Boeingu.

V Česku musí kvůli uzemnění MAXů zrušit Smartwings 8 % letů, přesný seznam plánují zveřejnit tento týden.

Tagy american airlines Boeing 737 MAX Donald Trump Top uzemnění letadel 737 MAX
21 komentářů