Přehledně: Rozestavěnost dálnic je rekordní. Letos má začít stavba D11 u hranic, příští rok Pražského okruhu

Stavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V příštích dvou letech se podle ministra otevře 134 kilometrů nových dálnic na zelené louce a 82 kilometrů silnic I. třídy.

V tuzemsku je aktuálně rozestavěno 158 nových kilometrů dálnic a 107 kilometrů silnic I. třídy. U příležitosti zahájení stavební sezóny to uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka. Podle něj jde o rekordní rozestavěnost, která nemá v minulosti obdoby. Ve výběrovém řízení je navíc dalších 85 kilometrů dálnic a silnic I. třídy.

„Jsme v období, kdy je unikátní rozestavěnost, což prospívá ekonomice a konkurenceschopnosti České republiky. Toto tempo chceme udržet i do budoucna,“ řekl Kupka. V příštích dvou letech se podle něj otevře 134 kilometrů nových dálnic na zelené louce a 82 kilometrů silnic I. třídy.

Jde například o D6 u Krupé, D49 mezi Hulínem a Fryštákem, D3 v úseku Úsilné – Kaplice nádraží či část D55 z Babic do Bzence. Řidičům se otevřou letos nové úseky i na D48 a dálnici D7. Ze silnic I. třídy bude zprovozněn například obchvat Karviné, úsek na I/36 Časy-Holice, obchvat Doudleb nad Orlicí, Mošnova, Bludova či Jaroměře a I/27 v úseku Šlovice – Přeštice.

Za absolutní prioritu označil Kupka dálnici D35 a Pražský okruh. Jeho klíčový úsek mezi dálnicemi D1 a D11 se podle něj začne stavět v příštím roce. „Letošek bude ve znamení výkupu pozemků, chceme také získat stavební povolení a vypsat tendr na zhotovitele,“ řekl ministr. Zmínil také poslední úsek dálnice D11 u hranic s Polskem, kde už tendr běží, uzávěrka pro podání nabídek se ale neustále posouvá. Podle ministra se začne stavět ještě letos, hotovo by mělo být v roce 2026.

Letos také má jít na vládu desetiletý plán výstavby dálnic včetně financování. Páteřní dálniční síť má být hotova v roce 2033.

Dálnice a silnice určené ke zprovoznění v letech 2023 a 2024. 

Přehled projektů ŘSD aktuálně ve výstavbě (k 6. dubnu 2023).

Stavby dálnic a silnic I. třídy určené k zahájení v roce 2023.

Tagy dálnice Ministerstvo dopravy ŘSD silnice I. třídy
44 komentářů