Přehledně: Letošní opravy na D1. Většina na Moravě, v Čechách znovu na části opraveného úseku

Oprava dálnice. Foto: ŘSDOprava dálnice. Foto: ŘSD

Na začátku D1 u Prahy projde dálnice kompletní opravou v celé šíři.

Silničáři letos opraví páteřní tuzemskou dálnici D1 dohromady na šesti úsecích. Většina prací proběhne na Moravě. Jedinou opravou v Čechách projde čtyřkilometrový úsek mezi exitem 15 Všechromy a 21 Mirošovice. Mezi 16. a 20. kilometrem dojde za 401 milionů ke kompletní opravě povrchu a dalších částí dálnice.

„V plánu je oprava vozovky v celé šíři, včetně sanací a oprav dálničních mostů, prvků odvodnění, svodidel, obnovy dopravního značení a úprav nezpevněných krajnic,“ uvádí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Půjde o jednu z největší rekonstrukcí D1 letošního roku.

Část úseku, konkrétně mezi 17. a 18. kilometrem, se už opravovala v roce 2018. Tehdy došlo k drobné částečné uzavírce dálnice v pravém jízdním pruhu a zpevnění krajnice. Provoz byl tehdy na týden veden ve směru na Prahu ve dvou provizorních jízdních pruzích. Nadcházející práce budou mnohem většího rozsahu. Začnou letos v červnu a skončí příští rok v srpnu.

Na části za Brnem se dělníci pustí do práce o několik měsíců dříve. Jako první přijdou na řadu vybrané části dlouhého úseku mezi 204. až 261. kilometrem. Práce potrvají tři měsíce od dubna do července. Rekonstrukcí zde projdou především mosty. Na tyto opravy pak v srpnu navážou i stavební akce na mostech u Rousínova na Brněnsku.

V části dálnice mezi Přerovem a Ostravou ŘSD plánuje tři projekty. Nejprve od května do října dojde k pracím mezi 296. až 341. kilometrem. Rozsah a druh prací ale zatím ŘSD neupřesnilo. Známá je v současnosti jen cena okolo 250 milionů korun. Od září pak opravy čekají i mosty u exitů Butovice a Hladké Životice.

Seznam letošních oprav:

Tagy D1 ŘSD
43 komentářů