Přehledně: Jen čtyři z deseti letů včas. Žebříček porovnává přesnost dopravců, vítěz má základnu i v Praze

Letiště Frankfurt nad Mohanem. Zdroj: Facebook.com - Frankfurt AirportLetiště Frankfurt nad Mohanem. Zdroj: Facebook.com - Frankfurt Airport

Žebříček hodnotil letiště a dopravce s nejméně 10 000 lety za rok. Mezi nejlepšími ani nejhoršími není český zástupce.

Pouze 39,27 % ze všech hodnocených letů odlétajících v loňském roce z frankfurtského letiště odletělo včas, tedy nejpozději 15 minut od plánu. Vyplývá to z žebříčku, který sestavil web BestBrokers.com, a kde si tak Frankfurt vysloužil titul nejhoršího evropského letiště. Následovala letiště Londýn Stansted, Luton, Ponta Delgada a Brusel. Druhou pětici tvoří letiště Charleroi, Mnichov, Larnaka, Manchester a Bergamo. Poslední uvedené Bergamo mělo zpožděných nebo zrušených 46,92 % ze všech hodnocených spojů.

Článek byl v průběhu dne aktualizován. Původně poskytnutá data společností BestBrokers byla špatná. Firma je opravila.

10 nejhorších letišť v Evropě podle odletů na čas. Zdroj: Bestbrokers.com

10 nejhorších letišť v Evropě podle odletů na čas. Zdroj: Bestbrokers.com

Žebříček se kromě letišť věnuje také leteckým společnostem. Nejhůře na tom byl vloni dopravce Air Dolomiti. Na čas přiletělo jen 56,44 % jeho letů. Následovaly Air Serbia, TAP Air Portugal, British Airways, Swiss, Easyjet, Wizz Air UK, Condor a Transavia. Desítku uzavírá Lufthansa, která přistála včas v 67,34 % případů.

10 nejhorších společností v Evropě podle příletů na čas.Zdroj: Bestbrokers.com

10 nejhorších společností v Evropě podle příletů na čas.
Zdroj: Bestbrokers.com

Publikované statistiky mají i své pozitivní vítěze. V případě aerolinek doletěly na čas nejčastěji Eurowings, které mají základnu i v Praze. Zpožděných či zrušených měly pouhých 7,05 % spojů. Druhé místo zaujalo belgické TUI fly s 12,5 %. Následovaly společnosti Iberia, Widerøe, Norwegian, LOT, Austrian, Vueling, Binter a nakonec Finnair s 20,41 % zpožděných nebo zrušených letů.

10 nejlepších společností v Evropě podle příletů na čas.Zdroj: Bestbrokers.com

10 nejlepších společností v Evropě podle příletů na čas.
Zdroj: Bestbrokers.com

K premiantům mezi letišti patří Malta, zpožděných či zrušených měla jen 9,41 % odletů. Druhé místo s 13,43 % patří Chopinově letišti ve Varšavě, třetí Stuttgartu s 14,46 %. Následoval Dublin, Tenerife Sever, Trondheim, Bergen, Bordeaux, Helsinky. Poslední Oslo mělo zpožděných nebo zrušených 20,45 % odletů.

10 nejlepších letišť v Evropě podle odletů na čas.Zdroj: Bestbrokers.com

10 nejlepších letišť v Evropě podle odletů na čas.
Zdroj: Bestbrokers.com

Případ Varšavy je podle BestBrokers.com zajímavý, neboť letiště funguje každým rokem prakticky na hraně svých kapacit. Připravuje se výstavba nového hlavního letiště CPK.

Data vzešla ze statistik analytické společnosti OAG. Údaje nezahrnují letecké společnosti a letiště s méně než 20 000 lety za rok.

Tagy Air Dolomiti Eurowings letiště Frankfurt zpoždění
49 komentářů