Přehledně: Aerolinky škrtají v Evropě až čtvrtinu letů. Které lety ruší z Česka?

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Letecké společnosti v Evropě začaly s velkým rušením letů, zejména do Itálie. Důvodem je velký propad poptávky kvůli epidemii koronaviru.

Letecké společnosti v Evropě začaly s velkým rušením letů, zejména do Itálie. Důvodem je velký propad poptávky kvůli epidemii koronaviru. Škrty se dotýkají i letů z Česka.

Během víkendu škrty až čtvrtiny linek oznámila Lufthansa, dnes přistoupily k podobnému kroku British Airways. Zatím posledním dopravcem, který oznámil masívní škrty v letovém řádu, je Ryanair. V prohlášení uvedl, že seškrtá provoz na období od 17. března do 8. dubna až o čtvrtinu, zejména na linkách z a do Itálie. „Za poslední týden jsme zaznamenali výrazný propad v objemu rezervací pro lety na konec března a začátek dubna. Výrazně přibylo také lidí, kteří se k odletu nedostavili,“ uvedla firma v prohlášení.

Firma současně oznámila, že zatím je příliš brzy na to odhadovat, jaký dopad bude mít vývoj na hospodaření. Ryanair současně uvedl, že očekává kvůli koronaviru vlnu dalších krachů evropských leteckých společností. „Zůstáváme jednou z nejsilnějších společností v oboru se čtyřmi miliardami eur na účtech a prakticky bez dluhů,“ uvedla firma v prohlášení.

Ryanair na přímý dotaz Zdopravy.cz neuvedl, které lety omezí. Podle rezervačního systému dopravce dojde k největším škrtům na lince z Prahy do Boloni, která je na seznamu těch, kterou chce česká vláda zakázat. V období od 16. března do 8. dubna Ryanair na trase prodává jen šest letů namísto původně plánovaných čtrnácti. Podobné škrty chystá firma i na lince z Prahy do Pisy či Trevisa. Bez omezení jsou linky do Milána Bergama a na římské letiště Ciampino, kde Ryanair zrušil jen let v pátek 4. dubna. Velká redukce postihne linku z Brna do Bergama: firma vypraví let 15. března, další má naplánovaný až na 3. dubna.

Server Airways.cz upozornil na rušení spojení mezi Prahou a Bari u linky Wizz Air. V druhé polovině března bude létat jen jednou týdně namísto dvou spojů týdně.

Zatím jen drobné úpravy provedl v letovém řádu z Prahy easyJet. Spojení do Benátek dál nabízí čtyřikrát týdně. V případě linky do Milána na letiště Malpensa dochází v několika dnech ke zrušení večerní rotace, jde ale řádově o jednotky spojů.

České aerolinie dnes krátce po zasedání Bezpečnostní rady státu oznámily okamžité zastavení letů do Milána a Boloni až do 6. dubna, už minulý týden zastavily spojení do Soulu.
Letenky na sever Itálie zůstávají u Ryanairu i easyJetu dál v prodeji, i když vláda dnes oznámila plán na zastavení letů na celkem pět letišť: Boloni, Milána (Malpensa + Begramo), Benátek a Trevisa. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka jde o zhruba padesát spojů týdně.

Havlíček uvedl, že zatímco u Jižní Koreje lze lety zastavit bez jednání s Evropskou komisí (EK), o přerušení letů z Itálie vláda musela EK informovat. Využije tak výjimku pro evropské dopravce na pozastavení letů v případě „nepředvídatelných okolností“ na dva týdny. „V prvních 14 dnech je to tak, že stačí pouze informovat. Pokud by se to mělo prodloužit na další dobu, tak už to musí být v jiném režimu, ale to v tuhle chvíli neřešíme,“ řekl ČTK později Havlíček. Poslední spoj z jihokorejského Soulu do Česka by měl být vypraven ve středu.

Omezení letů z Česka podle rezervačních systémů dopravců

Ryanair
Praha – Boloňa: ze čtyř letů týdně na jeden až dva týdně
Praha – Treviso: ze čtyř letů týdně na dva až tři týdně
Praha – Pisa: ze tří letů týdně na jeden týdně
Praha – Miláno Bergamo: omezení druhé frekvence po většinu dní
Brno – Miláno Bergamo: zrušeny všechny lety od 15. března do 3. dubna

Wizz Air
Praha – Bari: zrušení ze dvou rotací omezení na jednu týdně

easyJet
Praha – Milán: zrušení večerní rotace v některé dny

České aerolinie
do 6. dubna zrušeny všechny lety z Prahy do Milána a Boloni, od minulého týdne zrušená linka do Soulu

Korean Air
Zastavení letů do Soulů od čtvrtka 5. března

 

Tagy České aerolinie ČSA easyjet Korean Air Koronavirus omezení letů kvůli koronaviru Ryanair Wizz Air
17 komentářů