Před školu bez auta. Paříž proměnila ulice u zařízení pro děti v pěší zóny

Situace 1. září 2021 před jednou z brněnských škol. Foto: Michal DoleželSituace 1. září 2021 před jednou z brněnských škol. Foto: Michal Doležel

Město si od opatření slibuje větší bezpečnost i zdraví dětí.

Cesta dětí do škol v Paříži je od dnešního dne na řadě míst výrazně bezpečnější a zdravější. Pařížská radnice během léta proměnila dalších 60 ulic na zóny, kam se již auta nedostanou. Celkem zákaz platí už ve 150 ulicích.

Jde o další krok vedení radnice, která se rozhodla výrazně upřednostnit ekologičtější způsoby dopravy, než je cesta autem. „Jde o systém, který je veden snahou o větší bezpečnost dětí a současně boj proti znečištění ovzduší,“ uvedla radnice na svých stránkách, kde je i kompletní seznam ulic uzavřených pro auta.

Paříž se dlouhodobě snaží proměnit metropoli na „město krátkých vzdáleností“, kde není auto ani příliš potřeba a snaží se lidi motivovat k tomu, aby využívali veřejnou dopravu, chodili pěšky nebo jezdili na kole. Ulicemi, kde nastalo omezení, mohou dál projet záchranáři, auta přepravující zdravotně postižené nebo zásobování.

V Česku se k podobnému zásadnímu kroku zatím žádné město neodhodlalo.

V Paříži jde o další krok k omezení individuální automobilové dopravy, nově platí i omezení rychlosti na řadě míst na 30 km/h. Město si od omezení slibuje zvýšení bezpečnosti, opatření má podle průzkumu veřejného mínění většinovou podporu obyvatel.

Tagy Paříž parkování před školou
89 komentářů