Pražský dopravní podnik skončil s roundupem, plevel v kolejišti opaří

Likvidace plevele párou. Pramen: DPPLikvidace plevele párou. Pramen: DPP

Pražský dopravní podnik (DPP) od středy odstraňuje plevel z tramvajových kolejí a dalších svých pozemků pouze mechanicky nebo horkou vodou.

Pražský dopravní podnik (DPP) od středy odstraňuje plevel z tramvajových kolejí a dalších svých pozemků pouze mechanicky nebo horkou vodou. Ze svého arzenálu tak vyřadil herbicid Roundup, což je obchodní značka pro chemickou látku glyfosát. Novinka přišla s novou smlouvou, kterou DPP uzavřel se společností MIRA expert. Smlouva na boj s plevelem a další zahradnické práce je na čtyři rok nebo do vyčerpání částky 49 milionů korun.

Technologie horkovodní likvidace plevelů je poměrně jednoduchá. Pomocí speciálního nástavce jsou jednotlivé rostliny smáčeny horkou vodou nebo párou, jejíž teplota při výstupu z trysky dosahuje 98 °C. Působením horké vody dochází k narušení rostlinných pletiv, sražení rostlinných bílkovin a nevratnému poškození části nebo celého kořenového systému.

„Likvidace samotné rostliny je velmi účinná a funguje dlouhodobě. Tuto metodu lze využít jak na odstraňování běžného plevele, tak i invazivních rostlin, ideálně do výšky zhruba půl metru. V tomto spektru neexistuje bylina, která by odolala aplikaci téměř vařící vody,“ uvedl jednatel firmy MIRA expert Miroslav Matyáš.

Podle DPP jde o ekologicky šetrnou metodu, díky které se z celého procesu vyřadí chemie. Podnik bude plevele napařovat v celé své kolejové síti včetně obratišť a zastávek (mimo zatravněné kolejové svršky), na zpevněných plochách kolem stanic metra, na autobusových terminálech nebo v depech metra.

Kromě likvidace plevele bude dodavatel pro DPP ve stanovených lokalitách zajišťovat údržbu zeleně, jako je sečení, hrabání, hnojení či obnova zničených trávníků, dále odstraňování náletových dřevin či naopak výsadbu nových rostlin. DPP chce například na tramvajové trati nedaleko stanice metra C Ládví zkušebně vysázet rozchodníky a opuncie. Důvodem jsou sucha. Dosud byly mezi koleje dávány trávníky, které ale nejsou tak odolné jako rozchodníky.

Glyfosát patří k nejrozšířenějším herbicidům, používá se především v zemědělství. Vyrábí jej americká firma Monsanto, kterou vlastní německá skupina Bayer. Vědci přitom vedou spory, zda a do jaké míry je glyfosát rakovinotvorný.

V České republice se glyfosát rozhodlo přestat používat v rámci údržby zeleně například město Brno, omezuje jej také Hradec Králové, Liberec a uvažují o tom další radnice. Vyřazení glyfosátu chce svým firmám doporučit i pražský magistrát, DPP jej tedy předběhl.

Tagy dpp plevel
9 komentářů