dkv-spojujeme

Pražský dopravní podnik řeší budoucnost tramvají 14T, připustil i jejich odprodej

Tramvaj 14T. Foto: DPPTramvaj 14T. Foto: DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy uvažuje o dalším uplatnění tramvají 14T, známých pod označením porsche. Vedení podniku poprvé připustilo i

Dopravní podnik hlavního města Prahy uvažuje o dalším uplatnění tramvají 14T, známých pod označením porsche. Vedení podniku poprvé připustilo i jejich prodej. Podnik má ve stavu celkem 57 těchto strojů, které nakoupil v roce 2008 za dvě miliardy od Škody Transportation.

Tramvaje přitom nejsou vhodné pro pražskou tramvajovou síť, neboť nemají otočné podvozky. Proto mohou jezdit jen na vybraných linkách, v ostrých zatáčkách totiž ničí kolejnice. Navíc jsou značně poruchové. V srpnu 2014 jejich provoz zakázal Drážní úřad kvůli praskání příčníků rámů podvozků. Od roku 2015 probíhá postupná oprava.

Do provozu jich bylo zatím vráceno 28, do konce roku by se mělo vrátit na koleje dalších 17. „Zbylých 12 vozů by mělo být opraveno a zprovozněno v průběhu roku 2019,“ uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková. I tak ale vedení podniku nad svou flotilou 14T nejásá. „Vyhodnocujeme možnosti dalšího provozu tramvají 14T, uvidíme, jaká bude jejich budoucnost v Praze,“ řekl šéf DPP Martin Gillar. „Pokud se najde kupec, který bude ochoten za ně zaplatit jejich účetní hodnotu, tak je prodáme,“ doplnil.

Vlaky totiž ještě nejsou odepsané, kolik je jejich zůstatková hodnota, není jasné. Naopak podnik do budoucna počítá s flotilou tramvají ForCity (15T), ačkoliv systém jejich údržby se stále ladí. Na údržbě jich je nyní 21, dalších 15 čeká na výměnu kol. Deset jich je odstavených po velkých nehodách. „V současné době je před podpisem smlouva na opravu těchto tramvají,“ sdělila Řehková.

Tagy 14T dpp porsche praha tramvaje
52 komentářů