pruvodce

Pražské letiště vyhoví „impulsivním cestujícím“, nabídne opět i klasické taxíky

Taxi na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaTaxi na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Letiště ustupuje pasažérům, kteří nechtějí poskytovat žádné osobní údaje.

Necelý rok poté, co taxislužbu na pražském letišti zcela převzala firma Uber, připravuje Letiště Praha doplnění nabídky o klasické taxíky. Cílem je podle letiště zajistit obslužnost cestujících, kteří nechtějí poskytovat žádné osobní údaje. Ty je nyní nutné zadávat buď při registraci do aplikace nebo při objednávce v letištním kiosku.

Ve výzvě k účasti na předběžné tržní konzultaci, dostupné na profilu zadavatele, označuje letiště takové pasažéry jako „impulsivní“.

Kdo je to však ve skutečnosti impulsivní cestující? Podle slovníků lze takto označit osobu zbrklou, poddávající se okamžitým podnětům nebo jednající podle podnětů bez jejich dostatečné kontroly.

Předběžná tržní konzultace na doplnění taxi služeb.Zdroj: Letiště Praha

Předběžná tržní konzultace na doplnění taxi služeb.
Zdroj: Letiště Praha

Pokud tedy Letiště Praha používá v oficiálním dokumentu označení impulsivní cestující, spadá do této kategorie například exministr financí Miroslav Kalousek. Krátce po nástupu Uberu uvedl, že se s novým systémem nemůže smířit, neboť nechce ani aplikaci, ani se nikde registrovat.

„Chci taxíka, kterému zaplatím buď kartou, nebo v hotovosti a dostanu účet. Tečka,“ napsal loni rozhořčený Kalousek.

Rozčílený Kalousek a záhada předražené jízdy. Letiště si start Uberu i přes problémy pochvaluje

Letiště si za kompletní změnou modelu taxislužby po celou dobu fungování stojí. Čtyři měsíce po nástupu Uberu uvádělo, že počet jízd roste a stížností je minimum. Co konkrétně se od té doby změnilo, není jasné.

„V rámci předběžné tržní konzultace bude kladen důraz zejména na velikost a kvalitu vozového parku, který musí odpovídat vysokým standardům mezinárodního letiště,“ píše letiště ve výzvě k účasti.

Provoz taxislužby na letišti si uber získal vítězstvím v tendru. O bezproblémovou soutěž však rozhodně nešlo. První, vypsanou v roce 2021, letiště po námitkách z různých stran zrušilo. Druhou řešil antimonopolní úřad na námitky druhého uchazeče, společnosti Tick Tack ze skupiny Taxi Praha. Ta spolu s firmou Fix zajišťovala taxislužbu na letišti od roku 2016. Kontrakt Uberu je platný ještě čtyři roky.

Tagy letiště praha prg Taxi Praha taxislužba taxislužba na Letišti Václava Havla Uber Uber Airport Prague
131 komentářů