Pražské letiště očekává přes 16 milionů cestujících, dopravci navýší v létě kapacitu

Boeing 777 Korean Air v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 777 Korean Air v Praze. Foto: Letiště Praha

V prvním čtvrtletí jsme nejrychleji rostoucím letištěm v Evropě, říká šéf ruzyňského letiště Jiří Pos.

Letiště Praha v nastávající letní letové sezoně, která začíná poslední březnový den, nabídne na přímých letech celkem 167 destinací. Ve srovnání s loňským létem je mezi nimi 13 novinek, například Florencie, Astana, Tallinn nebo Verona. Uvedlo to vedení letiště na dnešní tiskové konferenci.

Z Prahy bude létat 68 dopravců, kteří v letním letovém řádu nabídnou 12,8 milionu míst. To je o 16 procent více než loni v létě. Podle předsedy představenstva Jiřího Pose by mělo letištěm za celý letošní rok projít 16,1 milionu cestujících (loni jich bylo 13,8 milionu).

„V prvním čtvrtletí jsme nejrychleji rostoucím letištěm v Evropě. Dynamika obnovení provozu k nám dorazila s mírným zpožděním, ale nyní rosteme výrazně,“ řekl deníku Zdopravy.cz Pos na dotaz k loňskému pomalejšímu růstu Prahy ve srovnání například s Vídní či Mnichovem.

Pro letiště byl rekordní předcovidový rok 2019, kdy se počet cestujících zastavil na 17,8 milionu.„Kvůli válce na Ukrajině nám stále chybí přes 1,5 milionu cestujících a 16 destinací, konkrétně z Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Ty aktuálně nejsou provozované. Po jejich odečtení jsme prakticky na sto procentech roku 2019,“ doplnil ředitel rozvoje leteckého obchodu Jiří Vyskoč. S atakováním rekordu z roku 2019 počítá vedení letiště příští rok.

Vedle nových linek dojde v Praze v létě k zahuštění provozu na zhruba 30 stávajících trasách. Do Londýna bude směřovat až 93 letů týdně, do Paříže 57, do Amsterdamu 54 a do Milána 40 letů. Sedačková kapacita se zvýší i na linkách do Kataru a Jižní Koreje (v obou případech jde o nasazení Dreamlineru).

„Prioritou dalšího rozvoje nadále zůstávají dálkové linky do Asie a severní Ameriky. Konkrétně jednáme s dopravci o pravidelných spojeních s Hanojí, Pekingem, Dillí, Bangkokem nebo New Yorkem,“ řekl Pos. Podle něj se s největší pravděpodobností letos podaří obnovit spojení do Pekingu.

Ve srovnání s loňským létem se v Praze představí také několik nových dopravců. Letecká společnost Qanot Sharq Airlines spojí Prahu s Taškentem, SCAT Airlines nabídne spoje do Astany, FlyOne spustí lety do Kišiněva, společnost Arkia do Tel Avivu a KM Malta na Maltu.

S letním letovým řádem se také zvýší letištní poplatky, pro odlétající cestující o 5,8 procenta na 697 korun.

Nové pravidelně operované destinace

Astana, Brindisi, Dubaj World Central, East Midlands, Florencie, Izmir, Kišiněv, La Palma, Ponta Delgada, Poznaň, Tallinn, Taškent, Verona

 

Tagy letiště praha
42 komentářů