Pražské letiště obmění hasičské speciály Rosenbauer Panther, dvě starší vozidla nahradí nová generace

Hasiči na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaHasiči na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Pořizovací cena vozů se pohybuje ve vyšších řádech desítek milionů korun.

Letiště Praha pořídí svým hasičům dva nové speciály Rosenbauer Panther 4. generace. Vyplývá to z registru smluv. Hlavní zásahové automobily slouží na Ruzyni čtyři. Dvojice vozidel, která bude nahrazena, pochází z roku 2008 a 2009.

„Jedná se o automobily speciálně vyráběné pro potřeby letišť, které umožňují kombinované hašení vodou, pěnou a práškem,“ uvedla k akvizici specialistka externí komunikace Letiště Praha Denisa Hejtmánková.

Nová vozidla budou osazena tryskami pro ochranu podvozku, lafetovou proudnicí na nárazníku a nad kabinou, která bude kvůli zvýšení dostupnosti při hašení umístěna na hydraulickém rameni, dále hadicovými navijáky na obou stranách automobilů, samostatným práškovým hasicím zařízením a výtlačnými hrdly pro hadicové vedení.

Rameno s průbojným hrotem k zásahu uvnitř letadla

Jeden ze speciálů bude mít navíc rameno osazeno zařízením s průbojným hrotem, které umožňuje průnik trupem a zásah uvnitř letadla.

„Teleskopická ramena budou mít dosah od úrovně vozovky do výšky minimálně 15 m nad ní. Automobily s sebou povezou minimálně 12 300 l vody, 1 500 l pěnidla a 250 kg prášku. Jmenovitý výkon požárního čerpadla bude minimálně 8 000 l/min s tím, že hasební výkon je stanoven pro kombinaci hasiv pěna a prášek minimálně na 6 000 l/min a 7 kg/s při použití lafetové proudnice na teleskopickém rameni ve složeném stavu a minimálně 3 700 l/min při jeho maximálním vysunutí,“ upřesnila Hejtmánková.

Fluoerescenčně žluté

Celková váha automobilů bude okolo 40 tun při zrychlení z 0 na 80 km/h za 28 sekund a maximální rychlostí 120 km/h. Pro lepší viditelnost budou již standardně provedeny v převažující fluoerescenčně žluté barvě RAL 1026.

Automobil je kompletně řízen a ovládán z místa řidiče, který pro lepší orientaci jak při jízdě za snížené viditelnosti, tak při zásahu, využívá termokameru umístěnou vedle lafetové proudnice na střeše a zobrazovanou přímo před místo řidiče.

Za 67 milionů

Hodnota smlouvy uzavřené se společností Požární bezpečnost dosahuje 67 milionů korun bez DPH.

Naposledy obměňovalo pražské letiště hlavní zásahové automobily v polovině roku 2017. I tehdy pořídilo dva ověřené letištní speciály Rosenbauer Panther. Cena jednoho vozidla byla přibližně 27 milionů korun včetně DPH.

Tagy hasiči letiště praha prg Rosenbauer
32 komentářů