Pražské letiště muselo uzavřít dráhu kvůli nouzovému přistání 33 let starého Boeingu Delty

Boeing 767-300společnosti Delta Air Lines přistává v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 767-300společnosti Delta Air Lines přistává v Praze. Foto: Letiště Praha

Při startu vycházel letadlu z motoru černý kouř.

Na pražském letišti nouzově přistál 33 let starý Boeing 767 americké letecké společnosti Delta Air Lines. Stroj odstartoval z Ruzyně krátce po půl jedné odpoledne na pravidelné lince do New Yorku, podle svědků mu krátce poté začal z motoru vycházet hustý černý kouř. Z komunikace mezi piloty a řízením letového provozu je patrné, že šlo právě o problémy s motorem.

Na záběru z letištní kamery je vidět výrazný plamen, který vyšlehne z motoru krátce po startu letadla ze vzletové dráhy. Na zvukovém záznamu pilot hlásí řídicí věži problém s motorem a žádá nouzový návrat na letiště.

Ihned po startu se letoun otočil zpátky a zamířil na přistání. Dokazují to data z aplikace Flightradar24. Po dosednutí na dráhu 24 k Boeingu zamířily jednotky letištních hasičů. Server novinky.cz informuje i o nasazení hasičů z Prahy a Středočeského kraje. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka serveru potvrdil, že byla hlášena porucha motoru letadla.

„Podle stanoveného operačního postupu byly na místo vyslány jednotky z šesti stanic pražských profesionálních hasičů. Vyčkávali jsme v záloze, nakonec naše pomoc nebyla potřeba,“ upřesnil Kavka deníku Zdopravy.cz.

Pražští záchranáři na místo vyslali velkokapacitní speciál Golem, Inspektora, pět posádek RZP a zástupce vedení ZZS HMP, přičemž první z jejich posádek byla na letišti již za čtyři minuty od přijetí výzvy.

Provoz na letišti byl asi třicet minut zastaven. Některá letadla vyčkávala na start a přistání, lety z Mnichova, Dubaje a Reykjavíku byly odkloněny do Drážďan.

Boeing 767-300 po nouzovém přistání v Praze. Foto: Zdopravy.czBoeing 767-300 po nouzovém přistání v Praze. Foto: Vlastimil KučeraBoeing 767-300 po nouzovém přistání v Praze. Foto: Zdopravy.cz
Tagy delta Delta Air Lines letiště praha prg
122 komentářů