Pražské letiště jedná o obnovení linek do Číny, zapojil se i Tvrdík

Airbus A330 letecké společnosti Sichuan Airlines v Praze. Zdroj: Letiště PrahaAirbus A330 letecké společnosti Sichuan Airlines v Praze. Zdroj: Letiště Praha

O možnost obnovení linek požádal Jaroslav Tvrdík čínského premiéra Li Čchianga, se kterým se osobně sešel.

Letiště Václava Havla Praha vyjednává o opětovném zavedení pravidelných spojení s Čínou. Není na to však samo, do námluv se podle webu Seznam Zprávy zapojil také Jaroslav Tvrdík, šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. O možnost obnovení linek požádal čínského premiéra Li Čchianga, se kterým se osobně sešel.

„V minulosti jsme jako česko-čínská komora napomáhali navázání přímých leteckých spojení, proto jsem požádal pana premiéra o možnost jejich obnovení. Je to klíčová věc z pohledu ekonomických zájmů podnikatelů obou zemí a turistického ruchu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Tvrdík.

Mluvčí pražského letiště Michal Procházka deníku Zdopravy.cz potvrdil, že o tomto jednání vědí.

„O obnovení linek jednáme souběžně také po naší linii s dopravci. V této souvislosti vítáme jakoukoliv podporu,“ dodal.

Čínští dopravci nabízeli pravidelná spojení z Prahy naposledy před pandemií. Na Ruzyň létaly Hainan Airlines z Pekingu, Sichuan Airlines z Čcheng-tu či China Eastern z Šanghaje a Si-anu.

Premiérovi Číny měl Tvrdík také osobně poděkovat za vytvoření leteckého mostu mezi Šanghají a Prahou na začátku pandemie covidu v březnu 2020. Řekl, že je přesvědčen, že v době, kdy v Evropě nebyly k dispozici žádné ochranné pomůcky ani pro zdravotnický personál, ani pro veřejnost, to byla z hlediska záchrany životů a zvládnutí pandemie klíčová věc.

Soukromá cesta bez mandátu

Tvrdíkova cesta do Číny byla soukromá, žádný mandát České republiky neměl. O setkání předem informoval české úřady a před setkáním navštívil český zastupitelský úřad v Pekingu.

Jaroslav Tvrdík se jako zástupce čínské společnosti CEFC v roce 2015 podílel na převzetí fotbalové Slavie. Klub i stadion v Edenu jsou nyní majetkem CITIC Europe Holdings, která patří do čínské CITIC Group. Tvrdík ve Slavii zastává roli předsedy představenstva.

Citic Group vlastní také podíl v českých aerolinkách Smartwings, konkrétně 49,92 procent akcií firmy. O odkoupení jednají izraelské aerolinky Israir Group.

Dříve byl Tvrdík prezidentem ČSA, právě za jeho éry začala cesta aerolinek téměř do záhuby: velkolepé výdaje a nezvládnutá expanze dostaly tehdy ještě státní firmu společně s nástupem dalšího managementu téměř na hranu bankrotu.

Tagy Čína Jaroslav Tvrdík letecké spojení Praha - Čína letiště praha prg
41 komentářů