Pražská strojírna má nový obráběcí stroj za 26 milionů, bude vyrábět jazyky výhybek

Nové obráběcí centrum Pražské strojírny. Pramen: Pražská strojírnaNové obráběcí centrum Pražské strojírny. Pramen: Pražská strojírna

Pražská strojírna se zbavila starých strojů, tramvajové výhybky bude vyrábět nový obráběcí stroj.

Výrobní halu Pražské strojírny od srpna doplnilo nové čtyřosé obráběcí centrum VHC 50 9000 XTS od výrobce AXA. Nové zařízení za více než 26 milionů korun nahradilo dva staré obráběcí stroje z 50. let. Jde o největší investici strojírny za poslední dobu.

Hlavním přínosem nového stroje má být zkrácení doby obrábění na polovinu. „Je to kus mašiny. Mimo své standardní portfolio bude stroj schopný v případě nutnosti zastoupit i další klíčové stroje, které máme ve výrobní hale,“ uvedl šéf strojírny Robert Masarovič.

Montáž výhybky z Pražské strojírny v Talinnu. Pramen: Pražská strojírna

Montáž výhybky z Pražské strojírny v Talinnu. Pramen: Pražská strojírna

Pracovní náplní nového obráběcího centra bude – stejně jako u starých vyřazených strojů – především výroba jazyků tramvajových výhybek. Bude vyrábět ale i kolejnice, bloky, dutiny blokové výměny a další součásti tramvajových tratí.

Zařízení o délce 20 metrů a hmotnosti přes 80 tun funguje s přesností na pět tisícin milimetru. Staré stroje byly sice funkční, podle strojírny byla ale jejich údržba stále náročnější.

Pražská strojírna se hlásí k tradici továrny britského podnikatele Josepha Rustona, která od poloviny 19. století vyráběla v Praze hlavně kotle a parní stroje. Rustonka, dnes Pražská strojírna, ale dlouho přežívala pouze jako servisní dílna mateřského dopravního podniku. V roce 2013 vyklidila tradiční areál v Karlíně a přesunula se na kraj města do Vinoře. Prošla restrukturalizací a zaměřila se na zahraniční trhy, výhybky dodala či dodává například do Švédska, Německa, Belgie, Alžírska, Austrálie, Estonska či Ruska.

Loni její hrubý zisk přesáhl 51 milionů korun, předloni činil 44 milionů.

Tagy Pražská strojírna
31 komentářů