Pražská rada schválila stavbu tramvajové trati ze Sídliště Ďáblice k nádraží Čakovice

Stavba tramvajové trati z Barrandova do Holyně. Foto: Daniel Šabík / DPPStavba tramvajové trati z Barrandova do Holyně. Foto: Daniel Šabík / DPP

Pražská tramvajová síť aktuálně prochází nebývalým rozvojem. Nová trať bude mimo jiné překonávat dálnici D8.

Na severním okraji Prahy vznikne nová tramvajová trať. Pražská rada dnes odsouhlasila zahájení přípravy novostavby od smyčky Sídliště Ďáblice k nádraží Čakovice. Oznámil to na twitteru náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Trať bude dlouhá zhruba tři kilometry, na kterých má být sedm párů zastávek. Bude mimo jiné překonávat dálnici D8. „Jsme ve stadiu záměru, pro který nyní probíhá změna územního plánu,“ doplnil Scheinherr pro deník Zdopravy.cz. Stavět by se podle něj mohlo začít „v horizontu čtyř let“, za další dva až tři roky by se po nové trati mohli svézt první cestující.

N území mezi Letňany, Čakovicemi a Ďáblicemi by také mohl v budoucnu vzniknout terminál vysokorychlostní železnice. Praha na zhodnocení tohoto nápadu vypíše studii, která by měla být hotová v pololetí příštího roku.

Budoucí tramvajová trať ze Sídliště Ďáblice do Čakovic. Pramen: Město Praha

Budoucí tramvajová trať ze Sídliště Ďáblice do Čakovic. Pramen: Město Praha

Pražská tramvajová síť aktuálně prochází nebývalým rozvojem. Dopravní podnik hl. m. Prahy letos zahájil tři novostavby (smyčka Depo Hostivař je už hotova, trať Modřany – Libuš a trať Divoká Šárka – Dědinská). Na jaře byla dokončena trať Sídliště Barrandov – Holyně, na její pokračování do Slivence je vypsán tendr.

Už loni začaly tramvaje využívat prodlouženou trať na Pankrác a novou smyčku Zahradní Město. Chystá se například nová tramvajová trať z Malovanky ke strahovskému stadionu nebo spojka z Vinohradské přes Vrchlického sady do Opletalovy ulice, ve vzdálenější budoucnosti má vzniknout například i trať Dědinská – Terminál 3.

Tagy Hlavní město Praha tramvajová trať Sídliště Ďáblice - Nádraží Čakovice
154 komentářů