Prázdný MAX musel nouzově přistát kvůli závadě. Lufthansa zvažuje jejich nákup

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Boeing 737 MAX 8 společnosti Southwest Airlines musel včera krátce po startu z Orlanda nouzově přistát kvůli závadě na motoru.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Southwest Airlines musel včera krátce po startu z Orlanda nouzově přistát kvůli závadě na motoru. Boeing, který pracuje na odstranění problému v systému automatického ovládání letadla, je ale ve hře o velkou zakázku v Evropě. Nákup stovek těchto letadel zvažuje Lufthansa.

K problémů došlo při letu bez cestujících, které úřady po uzemnění všech strojů tohoto typu povolují. Šlo o přelet z Orlanda na letiště Victorville v kalifornské poušti, kde největší provozovatel MAXů začal letadla odstavovat. Podle serveru Avherald.com došlo k výpadku pravého motoru, letadlo po 11 minutách bezpečně přistálo.

Událost už vyšetřuje americká agentura civilního letectví (FAA), podle všeho incident nijak nesouvisí s předchozími nehodami MAXů v Etiopii a Indonésii.

Zatímco Boeing pracuje na rychlém návratu letadel do provozu, je současně ve hře o velkou zakázku pro německou Lufthansa. Šéf aerolinek Carsten Spohr na včerejším setkání s novináři podle agentury Reuters uvedl, že firma chystá velký nákup úzkotrupých letadel. Ve hře je Airbus A320neo a Boeing 737 MAX. Má jít o více než sto letadel.

„Důvěru v Boeing jsme neztratili. Během uplynulých desetiletí vyrobili úžasná letadla. Jsem si jist, že tento problém vyřeší,“ řekl Spohr o Boeingu.

Ve flotile úzkotrupých letadel Lufthansy a celé skupiny dnes výrazně dominuje Airbus. Slova Spohra tak lze chápat současně i jako součást obchodní taktiky, jak přinutit Airbus k nižší ceně. Objednávka má nahradit stárnoucí A319 a letadla Bombardier CRJ.

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX Lufthansa Southwest Airlines uzemnění letadel 737 MAX
9 komentářů