Prázdné letiště v číslech. Za listopad propadl počet cestujících o 95 %

A320 společnosti Finnair v Praze. Foto: Letiště PrahaA320 společnosti Finnair v Praze. Foto: Letiště Praha

V prosinci by měly být statistiky pozitivnější, návrat hlásí několik dopravců.

Počet cestujících na Letišti Václava Havla v listopadu opět výrazně klesl v porovnání s loňským rokem i letošním říjnem. Ukazují to dnes zveřejněná data o provozu na stránkách Letiště Praha.

Podle nich prošlo odbavením na letišti za listopad necelých 66 tisíc cestujících, což je o téměř 95 % méně než ve stejném období loňského roku. Jde o čtvrtý nejhorší měsíční výsledek za letošní rok. Méně cestujících bylo ještě v dubnu, květnu a červnu. Oproti říjnu počet cestujících klesl o 42 %.

Úbytek cestujících je patrný i na počtu letů: v pravidelné dopravě jich bylo za listopad jen 1 081, což je meziroční pokles o 88 %. Nejmenší pokles zaznamenala letecká nákladní doprava.

V žebříčku destinací, kam se z Prahy nejvíce létá, zůstal na první místě Amsterdam. Omezený provoz vedl i v listopadu k netradičním umístěním v tomto hodnocení: druhý byl Kyjev, následovaný Malagou.

Mírné navýšení na závěr roku

Prosincová čísla by mohla být mírně lepší i díky plánovanému restartu některých linek. Aktuálně mohou cestující využít z Letiště Václava Havla Praha přímá letecká spojení přibližně do 50 destinací, která zajišťuje téměř 30 dopravců.

Před nadcházejícími vánočními a novoročními svátky nabízí aktuálně aerolinky přímé lety do více destinací z Prahy než v předcházejícím měsíci či dokonce navyšují počet svých letů na některých linkách,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Konkrétně se během prosince vrátily například přímé lety z Prahy do Kyjeva s Ukraine International Airlines. Obnovení letů na Maltu připravuje společnost Air Malta již od 19. prosince 2020.

Letecká společnost Air Cairo navýší od 23. prosince 2020 opět počet letů z Prahy do Hurghady, kam bude létat třikrát týdně. Ve stejný den obnoví pravidelnou linku do Dubaje letecká společnosti flydubai, která se vrátí s lety dvakrát týdně. Jednotlivé letecké společnosti nabízí také letenky na příští rok, tedy i na nadcházející letní sezónu. V prodeji jsou lety nejen do různých evropských destinací, ale i na dálkové linky, například z Prahy do americké Filadelfie bude opět létat společnost American Airlines. Tento týden obnoví také ČSA spojení do Košic, na přelom roku otevře celkem šest linek. Do Prahy se tento týden vrátily i British Airways a easyJet.

Letiště Praha kvůli propadu tržeb propustí do konce roku dalších 150 lidí, omezí také řadu plánovaných investic.

Tagy letiště praha prg statistiky přepravených cestujících Letiště Praha
9 komentářů