Praha zlepšila vyhledávání přes PID Lítačku, zahrnula do ní auta či kola

Nová podoba aplikace PID Lítačka. Foto: OICTNová podoba aplikace PID Lítačka. Foto: OICT

Uživatelé si mohou vybrat způsoby dopravy pro vyhledávání spojení.

Mobilní aplikace PID Lítačka pro cestování veřejnou dopravou v Praze a Středočeském kraji prošla v těchto dnech proměnou na vyhledávač spojení pro většinu druhů přepravních módů včetně individuální automobilové dopravy.

Nová verze aplikace nově nabízí propojit nejen hromadnou dopravu, ale také taxi, chůzi, sdílená a vlastní auta nebo kola. „Unikátní vyhledávač trasy přispěje k plynulejší dopravě a napomůže snížit environmentální zátěž osobní dopravy. PID Lítačka se tak stává jedinou mobilní aplikací, která cestujícím v české metropoli a Středočeském kraji naplánuje cestu od A do Z včetně nákupu jednotlivých jízdenek, dlouhodobých kupónů či platby za parkování, a to vše přizpůsobené na míru každému cestujícímu,“ uvedla městská společnost Operátor ICT (OICT), která vývoj aplikace zastřešuje.

Rozšířený vyhledávač běží v aplikaci zatím v betaverzi, uživatelé mají na výběr používat i původní verzi. „Umožní zcela nové kombinace způsobů pohybu po městě propojených do jedné trasy, které ocení všichni cestující, chodci a cyklisté v rámci úspory času,“ řekl pražský náměstek pro oblast dopravy Zdeněk Hřib. Uživatelé si mohou vybrat, jaké dopravní prostředky má vyhledávač zahrnout. „Výsledkem je cesta šitá cestujícímu na míru,“ doplňuje ke spuštěné novince radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Aplikace s 1,5 miliony uživateli

Podle předsedy představenstva OICT Benedikta Kotmela nový vyhledávač dokáže integrovat data od více soukromých poskytovatelů služeb, která běží na datové platformě Golemio. Jde o více než 30 rozdílných datových podkladů od silničních map a cyklistické infrastruktury přes jízdní řády, reálná data s polohami vozidel, obsazenost parkovišť, zohledňování výluk, intenzitu dopravy na silnicích až po zohlednění funkčnosti výtahů a eskalátorů v pražském metru. Hlavním cílem projektu bylo rozšířit aplikaci o generačně vyšší standard vyhledávání spojů a tras a zlepšit tak možnosti informování uživatel o dopravních službách a možnostech jejich elektronického odbavování.

Mobilní aplikaci PID Lítačku aktuálně využívá už více než 1,5 milionu uživatelů a 1 milion uživatelů užívá aplikaci jako identifikátor. V loňském roce například prostřednictvím aplikace PID Lítačka bylo vyhledáno více než 100 milionů dopravních spojení či bylo aktivováno přes 8,4 milionu jízdenek.

Tagy OICT PID Lítačka Pražská integrovaná doprava
62 komentářů