Praha přidá spoje v MHD, na metro se nebude o víkendu čekat tak dlouho

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Cestování městskou hromadnou dopravou v Praze by mělo být od září pohodlnější. Radní schválili navýšení provozu metra i posílení některých

Cestování městskou hromadnou dopravou v Praze by mělo být od září pohodlnější. Radní schválili navýšení provozu metra i posílení některých autobusových linek.

Největší změny čekají cestující na trase C. Od září pojede častěji metro o víkendech a také nebude ve všední dny každý druhý vlak končit ve stanici Ládví, všechny pojedou až na konečnou do Letňan. Tím se cestujícím ve třech stanicích výrazně zkrátí interval čekání na metro.

Mezi Ládvím a Letňany dosud jezdí ve všední den od 9 do 19 hodin jen každá druhá souprava. O protažení všech vlaků na konečnou dlouhodobě usilovali zástupci některých městských částí Prahy 9. Dopravní podnik jejich zavedení ale dlouho odmítal. Plný provoz je zatím zkušební na čtyři měsíce.

V úseku Ládví – Letňany nejde přitom o řešení přeplněných spojů metra, ale o to, aby zde interval v pracovní dny nebyl delší než o víkendech. Současně nové opatření pomůže v pracovní dny lépe koordinovat odjezdy autobusů od metra do okolních sídlišť. „Vzhledem k neustále se zvyšujícímu počtu obyvatel v severovýchodní části Prahy a zhoršené dopravní situaci na okolních komunikacích je určitě vhodné, aby byla cestujícím nabídnuta trvalá alternativa v podobě spolehlivé veřejné dopravy, kterou metro C představuje,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

O víkendu jezdí dosud metro v intervalu 7,5 minuty. Na lince C dojde ke zkrácení na 5 minut, na lince B na 6 minut. Na trase A budou dál jezdit soupravy v intervalu 7,5 minuty. Od poloviny listopadu budou o víkendech jezdit tradičně vlaky o víkendu po pěti minutách kvůli předvánočnímu posílení provozu.

Objednatel dopravy, společnost Ropid, vysvětluje změny snahou posílit provoz i ve volných dnech, protože počty cestujících o víkendech rostou. „Pražané cestují po městě stále více i o volných dnech. Daleko méně jezdí na chaty, ve městě se koná spousta akcí a stále přibývá turistů,“ vysvětlil mluvčí Ropidu Filip Drápal.

V rámci posílení víkendového provozu metra budou zároveň zkráceny intervaly nejen metra, ale i návazných tramvají a autobusů v neděli a ve svátek dopoledne v období od 10 do 12 hodin,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík.

Kvůli nedostatku peněz došlo v minulosti k omezení dopravy a prodloužení intervalů u autobusů až na 20 minut. „Jelikož už i v neděli před polednem Pražané i turisté hromadnou dopravu využívají daleko více než v minulosti, začalo docházet k nepříjemnému přetěžování některých spojů a zachování obvyklých pozdně večerních intervalů i v tomto čase se stalo neudržitelným. Proto se od 1. září 2018 základní intervaly v celé síti hromadné dopravy v neděli od 10 do zhruba 12 hodin opět zkracují na 7,5, respektive 15 minut,“ doplnil Tomčík.

Změny čekají i jiné autobusový linky. Nově začne jezdit trvale linka 216 z Bořislavky na Sídliště Baba, končí tak zkušební provoz zahájený v dubnu. Oproti zkušebnímu provozu je linka 216 navíc z Bořislavky již od začátku letních prázdnin prodloužena k Vozovně Střešovice a k Poliklinice Petřiny náhradou za nově trasovanou linku 108 do centrální části Dejvic.

Od začátku školního roku dojde také ke změnám vedení autobusových linek v  oblasti Jarova, Malešic, Štěrbohol, Dubče a Uhříněvsi. Linku 163 po stížnostech na častá zpoždění z oblasti Českobrodské ulice kvůli kolonám zkrátí pouze do zastávky Depo Hostivař. Pravidelnější spojení ze zastávek v Počernické ulici k metru Želivského zajistí nová autobusová linka 199.

Lepší komfort čeká i cestující v Michli. Na linku 124 kvůli přetíženým autobusům nasadí v pracovní dny kloubové autobusy. Kvůli tomu, že nemohou ale projet všude, zkrátí linku do své nejvytíženější části trasy mezi Želivského a Zeleným pruhem. Od Zeleného pruhu na Dvorce pojede nově linka 134, mezi Želivského, novou zástavbou na Třebešíně a Habrovou pojede posílená linka 155, na kterou budou místo midibusů trvale nasazeny standardní dvanáctimetrové autobusy.

Krátkodobé výluky do konce července v pražské MHD

1. V pátek 20. 7. 2018 od 0:35 hod. do 4:45 hod. bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Strossmayerovo náměstí – Hradčanská.

Změny tras tramvajových linek
Linky č. 91 a 96 budou v úseku Dlouhá třída – Hradčanská odkloněny přes zastávky Čechův most a Chotkovy sady.

V trase Náměstí Republiky – Dlouhá třída – Strossmayerovo náměstí – Letenské náměstí – Hradčanská bude zavedena náhradní autobusová doprava X96.

2. V sobotu 28. 7. 2018 od 7:30 hod. do 17:30 hod. bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Průběžná – Nádraží Hostivař.

Změny tras tramvajových linek
Linka č. 22 bude ve směru z centra ze zastávky Průběžná odkloněna přes zastávku Strašnická do zastávky Vozovna Strašnice, kde bude ukončena (nástupní zastávka Nad Primaskou).
Linka č. 26 bude ve směru z centra ze zastávky Strašnická odkloněna přes Průběžnou na Kubánské náměstí, kde bude ukončena.

V trase Strašnická – Na Hroudě – Zahradní Město – Nádraží Hostivař bude zavedena náhradní autobusová doprava X26.

Změny v zastávkách autobusů
Od zahájení výluky do neděle 29. 7. 2018 (16:00 hod.) bude pro linky č. 154, 188, 901 a 906 v obou směrech přemístěna zastávka Na Hroudě z tramvajové zastávky k chodníku.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy ropid
15 komentářů