Praha zavádí kvůli opravě Barrandovského mostu nový přívoz i vlaky navíc

Nové přístaviště Belárie. Foto: Praha.euNové přístaviště Belárie. Foto: Praha.eu

Praha vybudovala na obou místech nové přístaviště.

Jednou ze změn ve veřejné dopravě související s opravou Barrandovského mostu bude i vznik zcela nového přívozu. Linka P4 bude od zítřka spojovat oblast Belárie s Dostihovou (Modřany – Chuchle). Linka bude v provozu celodenně ve 20minutových intervalech, v pracovní dny od 7 do 21 hodin, v nepracovní začne jezdit o hodinu později.

„Nasadíme na přívoz loď Troja, která zajišťovala provoz přívozu po spadlé Trojské lávce. Má kapacitu až 100 cestujících a 20 kol,“ řekl Scheinherr. Praha musela kvůli zahájení linky postavit i nová přístaviště. „Je to hlavně pro lidi z Chuchle, kteří se tak mohou dostat poprvé v historii na tramvaj. Zároveň tam jezdí posílená linka 21. Také může sloužit cyklistům, protože je uzavřena cyklostezka A1 a jižní cyklochodník na mostě,“ dodal Scheinherr.

Nová přívozová linka P4. Foto: Ropid

Nová přívozová linka P4. Foto: Ropid

K lepšímu cestování má posloužit i přívoz P3 Lihovar – Dvorce. V ranní špičce bude v provozu v 10minutových intervalech, zbytek dne pak po 15 minutách. U tohoto přívozu došlo na jaře 2022 k přesunutí nástupního mola na pravém břehu Vltavy do bezprostředního sousedství areálu Žlutých lázní a do kontaktu s tramvajovými zastávkami Dvorce, což atraktivitu využití tohoto druhu hromadné dopravy výrazně zvýšilo. Praha současně přesune do této oblasti více sdílených kol.

Rozdělení autobusové linky, více vlaků

Uzavření Barrandovského mostu přinese rozdělení autobusové linky 125 na dvě části. Jednou z velkých změn je i navýšení provozu vlaků v úseku Praha-Zbraslav – Praha-Braník, kde jsou zkráceny intervaly ráno a odpoledne z 30 na 15 minut, kolem poledne ze 60 na 30 minut. Dostupnost posílených železničních spojů na Nádraží Zbraslav ze Zbraslavi zajistí ráno i odpoledne v intervalu 10 minut autobusová linka číslo 165. Kompletní přehled změn ve veřejné dopravě je na stránkách Ropidu.

Velká oprava Barrandovského mostu za 600 milionů začne naplno v pondělí a hned od začátku bude mít výrazné dopady na provoz. První etapa je naplánována na 110 dní a zahrne především jižní polovinu mostu.

Dojde k uzavření nájezdu na most ze Strakonické (ze směru od Strakonic). Magistrát proto doporučuje jako objížďku při cestě na východ metropole velký pražský okruh (D0), k dispozici bude i možnost otočení do protisměru na rampě u Lihovaru. Dočasně bude také otevřen sjezd z Pražského okruhu do Libušské ulice, který je již od vzniku okruhu uzavřen. To má ulevit Modřanské ulici.

Detailněji jsme se opravě mostu a dopravním změnám věnovali v samostatném textu v pátek.

Tagy Barrandovský most P4 Dostihová - Belárie praha přívozy v Praze
43 komentářů