Praha vypsala zakázku na projekt terminálu Smíchov, vyjde na 160 milionů

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPRNová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR

Hlavní město pokročilo v přípravě velkého dopravního terminálu u Smíchovského nádraží. Po několika měsících od schválení vypsalo zakázku na vyprojektování

Hlavní město pokročilo v přípravě velkého dopravního terminálu u Smíchovského nádraží. Po několika měsících od schválení vypsalo zakázku na vyprojektování komplexu dopravních staveb, který se propojí s nádražím. Předpokládaná hodnota projektových prací je 160 milionů korun.

Vítěz mimo jiné zajistí dokumentaci pro územní rozhodnutí, projekt pro vydání stavebního povolení a v závěru i autorský dozor na stavbě. Náklady na samotnou stavbu odhaduje Praha na tři miliardy korun, za které má vzniknout především autobusové nádraží a parkoviště P+R.

Město přitom postupuje v součinnosti se Správou železniční dopravní cesty, která hodlá kompletně zrekonstruovat samotnou nádražní budovu. Správa železnic si přitom zpracuje vlastní projekt. „Vše ale bude vycházet ze stejné územní studie od atelieru A69,“ upřesnil pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Praha chce na Smíchově budovat velký dopravní terminál postupně. Nejprve začne stavba parkovacího domu (P+R) a autobusového terminálu. Ten se následně rozšíří až nad prostor železničních nástupišť, kam se přesunou autobusy ze zastávek Na Knížecí.

Jako nejbližší reálný termín zahájení stavby se mluví o roce 2021. V dokumentaci k vypsané zakázce na projekt je uvedena doba trvání 84 měsíců (7 let), do té doby by tedy mělo být už hotovo.

Kvůli velkému pražskému projektu pozdržela správa železnic i rekonstrukci výpravní budovy, která bude součástí přestupního uzlu. Stavba za zhruba 400 milionů měla začít už letos na jaře (a skončit na jaře 2022). Sladění plánů s Prahou ale vedlo k odkladu. „Do konce příštího roku bychom měli mít projekt, zároveň chceme vypsat výběrové řízení,“ sdělil nedávno šéf SŽDC Jiří Svoboda. Přinejlepším se tak Smíchovské nádraží začne opravovat v roce 2021. Do jižního křídla budovy chce následně správa železnic přenést své sídlo z Dlážděné ulice.

Smíchov má obecně v příštích letech projít velkou proměnou. U nádraží a na části jeho pozemků vznikne i nová čtvrť Smíchov City developera Sekyra Group. Připravované zástavbě má odpovídat i výška terminálu.

Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Původní podoba návrhu dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPRNová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR Nová podoba dopravního terminálu na Smíchově. Foto: IPR
Tagy dopravní terminál Smíchov Praha-Smíchov Smíchovské nádraží
65 komentářů