Praha „vycpe“ opravený Negrelliho viadukt kreativními subjekty, vybere je komise

Negrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA Studio

Bistra, kavárny nebo galerie. Negrelliho viadukt dostane „nádivku“ nejrůznějších činností.

Hlavní město Praha chce v příštích letech vybudovat pod opraveným Negrelliho viaduktem v Karlíně odpočinkovou zónu. Čtyři desítky oblouků mají obsadit „komerční i kreativní subjekty“, které doplní začínající podniky. Jednotlivé nájemce vybere speciální komise, oznámilo město.

Schéma budoucího dění pod mostem a v okolí schválili aktuálně pražští radní. Celkem jde o tři modely provozování vestaveb. První z nich počítá s komerčním pronájmem za předem stanovené nájemné, kdy se bude soutěžit typ provozu a program podniku. Nájemní smlouva má být uzavřena na pět let a následně může být prodlužována ve dvouletých intervalech.

Druhý typ předpokládá takzvaně kreativní pronájem na tři roky (také s možností dalšího prodloužení) za předem stanovenou cenu, která by měla být nižší. V obou těchto případech by mělo jít vždy o 40 procent z celkového počtu vestaveb. Zbylá část bude vyhrazena „různým start-upům“, které dostanou krátkodobý pronájem na jeden rok. Mix nájemních smluv má zajistit rozmanitost nabízených služeb.

„Když jsem byla v Berlíně nebo v Londýně, vždycky mi připadalo sympatické, jak město umí využít oblouky viaduktů pro nejrůznější bistra, kavárny nebo galerie. Jsem ráda, že tomu tak brzy bude i v Praze. Domluvili jsme se, že prostory nedostane zkrátka jen nejvyšší nabídka, ale šanci dostanou i kulturní nebo komunitní projekty. Jsem zvědavá na to, s jakými nápady Pražané přijdou a jak se díky tomu Karlín promění,“ uvedla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Negrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt po rekonstrukci. Autor: České dráhy/Petr Šťáhlavský

Aktuálně probíhá projektová příprava úprav veřejných prostranství i samotných vestaveb do oblouků. V prvním pololetí by měla být podána žádost o územní rozhodnutí. Plán využití oblouků navazuje na kompletní rekonstrukci samotného viaduktu, kterou v loňském roce dokončila Správa železnic. Předtím v obloucích bývaly z velké části zanedbané sklady a garáže, k zabednění zčásti došlo už na začátku 20. století.

Obnovu prostranství a vestavby zajistí Technická správa komunikací. Po dokončení úprav je předá do správy městské společnosti Trade Centre Praha. Ta bude nově vzniklou zónu spravovat a uzavírat smlouvy s nájemci. V rámci této společnosti vznikne (podobně jako v případě náplavek) pozice kurátora. Ten bude mimo jiné předsedat komisi pro výběr nájemců, která bude mít celkem deset členů.

„Moc se těším, až si sem budeme moci přijít na kávu anebo pivo a navštívit i další zajímavé provozy,“ uvedl radní pro správu majetku Jan Chabr.

Tagy Negrelliho viadukt
73 komentářů