Praha vybrala architekty na proměnu terminálu Černý Most

Terminál Černý Most. Foto: IPRTerminál Černý Most. Foto: IPR

O budoucí podobě terminálu na východním okraji Prahy bude jasno do května.

Architektonická kancelář re:architekti získala zakázku na zpracování koncepční studie na proměnu autobusového terminálu v Praze na Černém Mostě. Areál z roku 1998 dnes patří mezi největší ostudy na dopravní mapě Prahy.

„Rozhodli jsme se věnovat tomuto vytíženému místu větší pozornost a pokusíme se napravit některé nedostatky, které po letech fungování má. Cílem je zpříjemnit lidem cestu domů nebo na nákup či pouze jen přestup mezi metrem a autobusy,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Studio re:architekti mají za sebou například nedávnou stavbu autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Koncepci mají předložit do května příštího roku.

I když je terminál relativně mladý, jeho stav vyžaduje mnoho let celkovou revitalizaci. Areál není udržovaný, veřejné prostranství je odstrašující. „Černý most je symbolická východní brána do Prahy. Jedná se o jeden z nejvíce frekventovaných dopravních uzlů, zároveň je také místem, které teď nevzbuzuje pozitivní pocity. Studie se proto zaměří zejména na otevření terminálu pro pěší a zlepšení a zjednodušení přestupů na jednotlivé druhy dopravy,“ vysvětluje Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Koncept bude řešit i pravidelnou údržbu

Podle něj je ale důležité řešit i dlouhodobý rozvoj terminálu, proto ho bude studie řešit jako celek. Ve studii bude například navržena pravidla systematické správy, péče a údržby. Studie se zaměří na samotný terminál i na veřejná prostranství v jeho blízkém okolí. Prověří také možnosti dalšího urbanistického rozvoje v návaznosti na tento dopravní uzel.

„Černý Most je pro nás nesmírně zajímavým úkolem, protože spojuje témata identity města Prahy (skrze svou roli brány do města), identity sídliště skrze svou roli centra v každodennosti místních obyvatel, tak otázky nakládání s téměř současnou architekturou v šíři morálních, estetických a environmentálních aspektů,“ říká Jan Vlach ze studia re:architekti.

V rámci zpracování koncepční studie proběhne i setkání s veřejností. Občané budou moci zpracovatelům sdělit své podněty a postřehy. Ještě předtím, než bude návrh studie odevzdán, občané budou mít možnost se k němu vyjádřit.

Terminál Černý Most. Foto: IPRTerminál Černý Most. Foto: IPRTerminál Černý Most. Foto: IPRTerminál Černý Most. Foto: IPR PrahaTerminál Černý Most. Foto: IPR PrahaTerminál Černý Most. Foto: IPR PrahaTerminál Černý Most. Foto: RopidAutobusové nádraží na Černém Mostě. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra
Tagy Černý Most IPR praha re: architekti Terminál Černý Most Top
66 komentářů