Praha přesune tramvajovou linku z Karlova náměstí, aby se lépe jezdilo autům

Tramvaj na zastávce Moráň na Karlově náměstí. Foto: Praha.euTramvaj na zastávce Moráň na Karlově náměstí. Foto: Praha.eu

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) od pondělí neplánovaně přesune tramvajovou linku číslo 2 v úseku mezi Palackého náměstí a

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) od pondělí neplánovaně přesune tramvajovou linku číslo 2 v úseku mezi Palackého náměstí a Národním divadlem k Vltavě a povede ji přes Jiráskovo náměstí. Důvod? Příliš mnoho aut v oblasti Karlova náměstí a dlouhé kolony.

DPP se v krátké zprávě rozeslané médiím pochválil, že „pružně reaguje na dopravní komplikace způsobené opravami komunikací“. Opačný názor má ale objednavatel dopravy, společnosti Ropid. Se změnou nesouhlasí.

Vzhledem k tomu, že počet tramvají, které v centru jezdí o prázdninách, je ve špičkách na každém úseku každou hodinu nižší o cca 30 souprav oproti běžnému stavu, nedomníváme se, že toto opatření může přispět ke zlepšení dopravní situace. Z naší strany bychom preferovali důraznější informování řidičů na proměnných tabulích o zhoršené průjezdnosti Jiráskova mostu a podle možností Policie zvýšení dohledu na křižovatce Žitná-Spálená, pokud jde o zastavování na kolejích v křižovatce,“ uvedl Ropid na facebooku.

Podle nich redukce veřejné dopravy může vést k dašímu růstu počtu aut. „Opatření zlepší průjezdnost Karlova náměstí a přilehlých úseků,“ tvrdí mluvčí DPP Aneta Řehková.

https://www.facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/posts/2122997074439906

DPP a Ropid se také rozchází v názoru na to, kdo vlastně změnu vymyslel. DPP uvádí, že jde o jejich iniciativu, Ropid mluví o žádosti magistrátu.

Server MHD86.cz upozornil, že v Praze nejde o jediný příklad, kdy veřejná doprava musela ustoupit automobilové.  Před několika dny ROPID omezil provoz autobusové linky 209, v ranní špičce zrušil bez náhrady spoje v úseku OC Čakovice – Letňany. Důvodem mělo mít to, že autobusy nabírají zpoždění v oblasti Běchovic z důvodu silné automobilové dopravy a dopravních omezení.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy ropid vedení tramvajových linek v Praze
27 komentářů