Praha opraví vlečku v Čakovicích, přivede vlaky k rozrůstajícímu se sídlišti

Nové metro E by mělo být napojeno i na stanici Praha-Čakovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNové metro E by mělo být napojeno i na stanici Praha-Čakovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Rada hlavního města Prahy dnes souhlasila s poskytnutím dotace ve výši 20 milionů korun městské části Čakovice. Ta za přidělené

Rada hlavního města Prahy dnes souhlasila s poskytnutím dotace ve výši 20 milionů korun městské části Čakovice. Ta za přidělené peníze opraví a uvede do provozuschopného stavu čakovickou železniční vlečku. Plán musí ještě schválit pražské zastupitelstvo.

„Cílem je přivést pomocí vlečky skrz bývalý cukrovar do špatně dostupné a zároveň nejhustěji osídlené části Čakovic ekologickou veřejnou kolejovou dopravu a nabídnout tak obyvatelům i návštěvníkům alternativu k individuální automobilové dopravě a autobusům se spalovacími motory,“ uvedl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Podle něj se tím zvýší efektivita železniční linky S34, kterou dnes provozuje společnost KŽC Doprava. „Nová zastávka bude v docházkové vzdálenosti do deseti minut pro 15 tisíc současných a dalších 20 tisíc budoucích obyvatel Čakovic,“ dodal Scheinherr.

Rekonstrukce bude letos zahrnovat opravu tělesa vlečky přes areál bývalého cukrovaru, rekonstrukci železničních přejezdů, výkup pozemků pod kolejemi, projekt severního nástupiště na vlečce u stanice Praha-Čakovice, projekt nového nástupiště u zámeckého parku, kam nově vlak povede. Stavba nových nástupišť se předpokládá v roce 2021.

Tagy KŽC Doprava Praha-Čakovice Top vlečka
182 komentářů