dpp

Praha mění plány na pokračování metra D. Stanice Libuš má dostat nový vestibul

Nová podoba území nad stanicí metra D Libuš. Zdroj: MHMPNová podoba území nad stanicí metra D Libuš. Zdroj: MHMP

Změny podle vedení Prahy zlepší koordinaci zájmů všech vlastníků.

Pražští radní v pondělí schválili úpravu projektu jedné z plánovaných stanic metra D.

Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba se změna týká stanice Libuš. „Původní záměr byl na stanici uprostřed ničeho s povrchovým vestibulem. S územím však máme velké plány, chceme tam prodloužit i tramvajovou trať a vzniká tam řada developerských projektů,” uvedl na tiskové konferenci po jednání rady důvody změny Hřib.

V rámci úpravy plánů tak podle něj vznikne nejen jižní nově zahloubený vestibul, ale vedle něj i dosud neplánovaný severní. Nad metrem vznikne nové veřejné prostranství.

Požádali jsme dopravní podnik o upravení plánů, stanice Libuš není zahrnuta do současné zakázky na stavbu úseku Olbrachtova – Nové Dvory, takže prostor pro úpravu tedy je,“ dodal Hřib.

V rámci současného tendru, který nyní kvůli protestu jednoho ze soutěžících stavebních sdružení řeší antimonopolní úřad, se vybudují pouze tunely metra, samotná stanice Libuš v něm není zahrnuta.

Vizualizace stanice metra D Libuš. Zdroj: DPPNová podoba území nad stanicí metra D Libuš. Zdroj: MHMPNová podoba území nad stanicí metra D Libuš. Zdroj: MHMP

Proti původnímu záměru tak má ve stanici přibýt zejména výstup nebo podchod pod Novodvorskou ulicí. Změna projektu má podle dokumentu zlepšit budoucí návaznost stanice metra na její okolí.

Změny podle vedení Prahy zlepší koordinaci zájmů všech vlastníků. Výstavba stanice potrvá zhruba čtyři a půl roku, termín zahájení není zatím jasný.

Mění se i Nové Dvory

Místo s budoucí stanicí metra je na rozhraní Prahy 12 a Libuše. Město si nechalo vypracovat územní studii, podle které se má oblast upravit. První krok ke změně území je prodloužení tramvajové trati z Modřan na Libuš, kam začaly tramvaje jezdit loni.

U stanice metra Libuš má vyrůst polyfunkční dům soukromého investora na místě nynějšího supermarketu, který v nové budově zůstane. V objektu budou i další obchody a služby a ve vyšších patrech administrativa. Z Novodvorské ulice by se měl stát městský bulvár se zeleným středovým pásem a dvěma stromořadími.

Vedení města z obdobných důvodů letos v únoru uložilo DPP upravit projekt také u stanice metra D Nové Dvory, aby odpovídal budoucí zástavbě. K této stanici dnes radní schválili také čtyři memoranda o spolupráci s majiteli pozemků. Město na místě plánuje vybudovat čtvrť s byty, obchodními a administrativními budovami, kulturním centrem či P+R parkovištěm.

Magistrát k plánované výstavbě připravuje změnu územního plánu, které se týkají nyní schválená memoranda.

Stavba nové linky pražského metra začala předloni a ve výstavbě je úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má část z Olbrachtovy na Nové Dvory, u které se nyní antimonopolní úřad zabývá soutěží na výstavbu, a to kvůli stížnosti z tendru vyřazeného sdružení firem PORR, Vinci a Marti (PVM).

Tagy dpp Libuš Libuš - Nové Dvory Metro D Zdeněk Hřib
46 komentářů