Praha mění parkoviště u ministerstva dopravy, část bude dopravním hřištěm

Parkoviště před ministerstvem dopravy. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czParkoviště před ministerstvem dopravy. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Soukromá firma podnajímala parkoviště za vyšší cenu státním organizacím, než za kolik si ho od Prahy 1 pronajímala.

Parkování před ministerstvem dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody čeká po mnoha letech velká proměna. Praha 1 ukončila jeho pronájem společnosti Saba parking, která stání dál pronajímala ministerstvu dopravy či Českým drahám. Na jeho místě vzniknou zóny placeného státní i například dopravní hřiště.

Podle vedoucího oddělení vnějších vztahů Prahy 1 Petra Bidla bude od září na místě parkoviště probíhat výměna hlavních plynovodů a související výkopy, obnova kolektorů a další stavební činnost. „Část stavebních prací omezí uživatelnost části pozemků na více let,“ dodal Bidlo.

Část pozemku, přiléhající k budově ministerstva dopravy, by měla být smluvně poskytnuta ministerstvu pro zajištění bezpečnostního perimetru, parkování ministerstva a dalších organizací v budově. Současně zde dojde k vybudování dopravního hřiště Besip.

V další části bude zřízena fialová zóna placeného stání, tedy zóna smíšená jak pro rezidenty, tak i návštěvníky městské části. „Předmětná žádost na magistrát již byla na jaře tohoto roku odeslána a čeká se na zařazení místa do příslušné vyhlášky. V odpovídajícím počtu míst pak bude v Lannově ulici změněna fialová zóna na modrou tak, aby byl zajištěn dostatek parkovacích míst pro rezidenty bydlící v okolí,“ dodal Bidlo.

Smlouva s firmou skončila už v dubnu letošního roku. „Od té doby využívá společnost pozemky bez právního titulu. Navíc je třeba ještě konstatovat, že nájemce v rozporu se smlouvou podnajímal plochu dalším subjektům za cenu vyšší, než činil nájem hrazený městské části,“ dodal Bidlo.

Aktuálně dochází k vyklízení parkoviště, vjezd i parkování je tak pár dní zcela zdarma.

Tagy Ministerstvo dopravy Praha 1 Zóny placeného stání
8 komentářů