Praha jako vězení. Cesta k moři si letos žádá pevnější nervy než obvykle

Kolona, ilustrační foto. Autor: Osvaldo Gago – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265548Kolona, ilustrační foto. Autor: Osvaldo Gago – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265548

Velké stěhování národa na jih je tu a s ním i tradiční nápor na nervy řidičů v nekončících kolonách. Letos

Velké stěhování národa na jih je tu a s ním i tradiční nápor na nervy řidičů v nekončících kolonách. Letos je přitom situace o něco horší než v minulosti, silničáři rozkopali kolem Prahy hned několik výpadovek najednou. Počet uzavírek tak je nezvykle vysoký, vše navíc umocňuje nekončící modernizace D1.

Mapa uzavírek kolem Prahy. Pramen: ŘSD

Mapa uzavírek kolem Prahy.
Pramen: ŘSD

Provozovatel asistenčních služeb ÚAMK letos dokonce označil hlavní město za vězení, které denně uzavírá řidiče na několik hodin v autě. „Lze jen těžko pochopit, že všechny práce na dálnicích kolem Prahy letos probíhají souběžně. Kvůli tomu není z města prakticky úniku,“ uvedl Igor Sirota z ÚAMK. Uzavírkami je vedle začátku D1 postižen i pražský okruh, D5 nebo D11.

Hlavní letní uzavírky v okolí Prahy. Pramen: ŘSD

Hlavní letní uzavírky v okolí Prahy.
Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic alespoň slíbilo, že v nejvytíženějších dnech začátku prázdnin nebude provádět běžnou údržbu, která by situaci ještě zhoršila. „Nebudou prováděny na komunikacích ve správě ŘSD žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů,“ řekl mluvčí Jan Rýdl.

Souběh stavební a turistické sezony se nejhůře projevuje právě první prázdninový víkend, a to od pátku do neděle. Nejtragičtější přitom bývá sobota. Jak vyplývá z analýz dat společnosti T-Mobile o proudech Čechů do zahraničí, první prázdninový víkend se vydává na cesty o 53 procent více lidí než o jiných víkendech. Nejhustší provoz je v sobotu, kdy špička prakticky neopadá a trvá od 8 do 18 hodin s vrcholem kolem poledne.

Nárůst provozu oproti běžnému víkendu. Autor: T-Mobile

Nárůst provozu oproti běžnému víkendu.
Autor: T-Mobile

Kdo proto nestihl zmizet na dovolenou v pátek hned po vysvědčení a dnes si nepřivstal, měl by cestu raději odložit až na večer a noc. Neděle má podobný průběh s vrcholem mezi 13. a 17. hodinou. Šťastlivci, kterým se podařilo dostat z dohledu Prahy, ale ještě nemají vyhráno. Omezení jsou hlášena i z okolí Plzně a jihočeských i jihomoravských přechodů do Rakouska.

Provoz o první prázdninové sobotě. Autor: T-Mobile

Provoz o první prázdninové sobotě.
Autor: T-Mobile

Desítky míst vyznačených značkou práce na silnici pak čekají řidiče prakticky na všech trasách do Chorvatska. Ukazuje to interaktivní mapa ministerstva dopravy. Úřad také varuje, že nejvíce mrtvých na silnicích přinášejí právě prázdninové měsíce, kdy řidiči často přeceňují své síly. „Cesta na dovolenou nejsou dostihy,“ říká ministr dopravy Dan Ťok. ŘSD chce letos dát do oprav dálnic 11,4 miliardy, meziročně o desetinu více. Výjimečná je právě koncentrace prací kolem Prahy.

Tagy dálnice dovolená kolony praha silnice uzavírky zácpy
14 komentářů