Praha chystá novou tramvajovou trať z Kobylis do Bohnic

Vizualizace tramvají na Kobyliském náměstí. Foto: CedopVizualizace tramvají na Kobyliském náměstí. Foto: Cedop

Tramvajová trať by měla navazovat na lanovku z Podbaby, stavět se má v roce 2025.

Pražští radní dnes schválili plán na výstavbu nové tramvajové tratě z Kobylis do Bohnic. Ta by měla propojit stanici metra s velkým sídlištěm i budoucí horní stanicí lanové dráhy Podbaba – Troja – Bohnice.

O schválení plánu informoval dnes Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v tiskové zprávě. Po zprovoznění nabídne obyvatelům Bohnic například přímé spojení tramvají na Palmovku k Úřadu městské části Praha 8 či do Libně. Radní dnes pověřili DPP, aby stavbu začal připravovat. Na začátku roku by měl proběhnout výběr projektanta.

Trať povede od stanice metra Kobylisy u křižovatky ulic Klapkova, Pod Sídlištěm a Střelničná západním směrem ulicí Pod Sídlištěm, přes Kobyliské náměstí, dále ulicemi Čimickou a K Pazderkám, po okraji Sídliště Bohnice až do jižního cípu ulice Lodžská. Podle předběžných plánů by měla mít 7 zastávek. Bohnice patří mezi největší sídliště v Praze, kam jezdí dosud jen autobusy.

Plán nové tramvajové trati z Kobylis do Bohnic. Foto: DPP

Plán nové tramvajové trati z Kobylis do Bohnic. Foto: DPP

DPP odhaduje, že nová trať bude stát 1,2 miliardy korun, Praha chce na stavbu použít evropské dotace. „V případě hladkého průběhu povolovacích řízení bychom mohli trať začít stavět nejdříve v roce 2025 a zprovoznit ji zhruba za šest let, tedy zhruba v roce 2027,“ uvedl předseda představenstva DPP Petr Witowski.

Součástí projektu tramvajové tratě Kobylisy – Bohnice bude vyřešení uzlu u stanice metra Kobylisy tak, aby nová trať byla připojena do všech směrů stávajících tramvajových tratí, tj. směrem do/z Libně, Ďáblic, Holešovic a k vozovně Kobylisy, resp. v dalších letech na pokračování tramvajové tratě do Zdib. Současně se stavbou nové tramvajové tratě Kobylisy – Bohnice DPP jako samostatnou investiční akci paralelně zrekonstruuje tramvajovou trať v Klapkově ulici, jižně od křižovatky se Střelničnou ulicí, kde se bude postupovat dle koncepční studie zpracované IPR Praha.

Detailněji je stavba popsána ve studii zpracované pro Prahu 8 společností Cedop.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp praha Praha 8 Top tramvaj Kobylisy - Bohnice
163 komentářů