Praha chce přitvrdit vůči řidičům, co zneužívají pruhy pro autobusy. Chystá kamery

Vyhrazený pruh pro autobusy na Strakonické. Foto: RopidVyhrazený pruh pro autobusy na Strakonické. Foto: Ropid

Vjet v Praze osobním autem do jízdního pruhu vyhrazeného pro autobusy MHD a taxíky bude pro peněženky řidičů pravděpodobně podstatně

Vjet v Praze osobním autem do jízdního pruhu vyhrazeného pro autobusy MHD a taxíky bude pro peněženky řidičů pravděpodobně podstatně rizikovější záležitostí než dosud.  Technická správa komunikací (TSK) chce začít provoz v těchto pruzích kontrolovat kamerami a hříšníky rovnou pokutovat.

TSK zatím nechala zpracovat studii proveditelnosti, která řeší celý systém hlídání vyhrazených pruhů. Ty slouží k tomu, aby v nich mohly autobusy MHD jezdit rychleji a nemusely popojíždět v kolonách. Ve studii řeší výběr vhodných lokalit, prověřují využití stávajících kamerových systémů i využití jiných technologií. „Součástí bude i legislativní část, tedy přestupková agenda,“ potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková. Po dokončení studie by se měl na prvním úseku objevit pilotní projekt, po vyhodnocení by pak mohlo dojít k jeho rozšíření.

Jízda v pruhu pro autobusy zatím není příliš pokutována. Za tento přestupek je sazba pokuty 1500 – 2500 Kč, ale bez bodů. „Jízda v tomto pruhu není nebezpečná, avšak je neohleduplná. Jde především o snížení plynulosti preferované dopravy,“ říká expert na bezpečnost v dopravě a někdejší šéf Besipu Martin Farář.

Podle posledních údajů Ropidu je v Praze délka vyhrazených jízdních pruhů celkem 31,76 kilometru, dalších 13,3 kilometrů mohou jet autobusy po tramvajovém tělese. Ropid patří k těm, které na problém řidičů ve vyhrazených pruzích upozorňují často. „Tuto aktivitu velmi vítáme. Vzhledem k nedostatečným kapacitám policie je automatizace dohledu nad provozem nezbytná,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal. Podle něj je nejhorší situace na Evropské, kde se pruhy téměř nedodržují. „Policie zde hlídkuje i několikrát týdně, nicméně řidiči si z toho vůbec nic nedělají. Každopádně si myslíme, že kamery by se mohly zaplatit z výběru pokut téměř okamžitě,“ řekl Drápal.

Ropid nedávno zveřejnil i video z Evropské, které ukazuje, že řidiči pruhy víceméně ignorují.

Za dobu pořizování záběru projelo přibližně 210 lidí v autobusech a 180 lidí v automobilech. Zdržování autobusů způsobuje zpoždění, což motivuje více lidí k využití osobního automobilu, což znamená větší zdržení pro všechny,“ řekl Drápal. Podle něj také brání i projetí vozidel integrovaného záchranného systému. Komplexnější studie z listopadu 2016 ukazuje, že 70 % aut ve vyhrazených pruzích nemělo co dělat.

Tagy pokuta za jízdu v pruhu pro autobusy ropid TSK Praha Vyhrazený pruh pro autobusy
61 komentářů