Praha bude z ostění tunelů metra D využívat geotermální energii. Má vytápět budovy na Nových Dvorech

Výhodou podle radní je, že není třeba dělat žádné speciální vrty či výkopy.

Pražští radní schválili zadání studie, která má připravit využití geotermální energie z plánovaných tunelů metra trasy D. Konkrétně jde o úsek v okolí chystané stanice Nové Dvory, na jejím povrchu by totiž měla stát administrativní budova se sídlem městské Pražské developerské společnosti.

Jsme ve fázi zadávání studie, spolupracujeme s Pražskou plynárenskou a s dopravním podnikem,“ uvedl na tiskové konferenci radní Zdeněk Kovařík.

Podle něj bude stanice metra Nové Dvory ražená hluboko, takže se k využití geotermální energie nabízí. Na tento úsek metra stále není po zásahu ÚHOS vysoutěžen dodavatel. Až bude studie hotova, bude podle radního vybudování systému doplněno ke smlouvě se zhotovitelem metra formou dodatku.

DPP znovu vybíral, kdo postaví metro D. Vítěz třicetimiliardového tendru se nezměnil

Tepelná čerpadla budou umístěna přímo v konstrukci metra. „Podstatou projektu je využití geotermální energie získané z ostění tunelu metra D v okolí stanice Nové Dvory a její využití prostřednictvím technologie průmyslových tepelných čerpadel pro vytápění a chlazení budov v bezprostředním okolí,“ cituje ČTK z materiálu schváleného radou.

Výhodou tepelných čerpadel je podle dokumentu jejich účinnost, kdy na jednu kilowatthodinu (kWh) spotřebované elektřiny jsou schopna vyrobit tři až pět kWh tepelné energie, chladu či obojího. Další výhodou projektu je to, že není třeba dělat žádné speciální vrty či výkopy, kde by byla zařízení umístěna, protože tyto práce jsou součástí stavby metra. Do konstrukce tunelu budou při stavbě pouze doplněny takzvané geotermální absorbéry.

Na Nových Dvorech vznikne na ploše zhruba 200 000 m² 17 samostatných bloků budov s odhadovanou spotřebou vytápění a chlazení 10 000–15 000 megawatthodin (MWh) za rok. „Přímo nad plánovanou větrací šachtou z metra bude administrativní budova s pronajímatelnou plochou asi 8000 metrů čtverečních a potřebou tepla a chladu v řádu 300 až 500 MWh za rok,“ píše se v materiálu.

Vedení Prahy už schválilo přípravu projektu první části výstavby na Nových Dvorech. V první fázi vzniknou v okolí budoucí stejnojmenné stanice metra D byty, kanceláře, kulturní centrum a komerční prostory.

Tagy Metro D Olbrachtova - Nové Dvory
37 komentářů