Praha 1 začala sbírat pohozené koloběžky, policie to zarazila

Elektrokoloběžka v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrokoloběžka v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Radnice Prahy 1 vyslala do ulic pracovníky, kteří dostali za úkol přemístit nevhodně odložené elektrokoloběžky firmy Lime. Úklidovou akci ale

Radnice Prahy 1 vyslala do ulic pracovníky, kteří dostali za úkol přemístit nevhodně odložené elektrokoloběžky firmy Lime. Úklidovou akci ale přerušila policie, kterou podle radního pro dopravu Richarda Bureše zavolala firma. Radnice se akcí pochlubila na facebooku a přidala i video.

„Prošli jsme ulice a nevhodně zaparkované a popadané koloběžky jsme začali uklízet – přenesli jsme je tam, kde překážejí nejméně. A začaly se dít věci. Někdo zavolal policii, ta přijela do hodiny, naše pracovníky legitimovala. Nyní se bude celá věc řešit právní cestou,“ uvedl Bureš.

https://www.facebook.com/prahajedna/videos/485597508776215/

Podle radnice koloběžky překážejí a jejich provozovatel zneužívá veřejný prostor. „Přiznávám, že jsme to od počátku mysleli jako šťouchanec, kterým jsme stojaté vody rozhýbali. Z incidentu tak alespoň plynou některé dobré zprávy: ukáže se, zda koloběžky přemísťovat a uklízet smíme. Pokud ano, budeme v tom pokračovat. A zároveň jsme tím donutili provozovatele, aby s úklidem začal sám,“ doplnil Bureš.

Podle něj další kroky budou následovat. Radnice jedná s magistrátem o úplném zákazu sdílených elektrických koloběžek. K tomu už sáhla Praha 2, přesto se na jejím území koloběžky dál vyskytují. Magistrát uzavřel v minulosti s firmou memorandum o spolupráci, nakonec jej ale vypověděl.

„Lime spolupracuje a bude i nadále spolupracovat jak s městskými částmi, tak s magistrátem na vytvoření pravidel pro sdílenou mobilitu primárně zaměřených na bezpečnost a celkový provoz sdílených služeb,“ reagovala později za Lime pro ČTK mluvčí Darya Skobeleva.

Podle své mluvčí firma nyní čeká na znění nového memoranda od magistrátu, o kterém bude diskutovat. Tvrdí, že usiluje o partnerství a spolupráci s městem i městskými částmi na zlepšení parkování. Městu nabídla platbu za zábor veřejného prostranství, uvedla mluvčí.

Tagy elektrické koloběžky Lime Praha 1
26 komentářů