Potvrzeno: První vlaky na jihočeskou úzkokolejku vyjedou v sobotu

JHMD, trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Historická souprava bude jezdit na zkrácené trase čtyřikrát denně.

Úzkorozchodná regionální trať Jindřichův Hradec – Nová Bystřice zažije v sobotu velký návrat vlaků s cestujícími. Stane se tak po rok a deset měsíců trvající nucené přestávce způsobené krachem Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) a ztrátou potřebné licence. Obnovení provozu potvrdil dnes tým věřitele Jana Kysely, který pracuje na reorganizaci úzkokolejek.

První vlak by měl vyjet v 9:00 z Nové Bystřice, další tři budou následovat s dvouhodinovými rozestupy. Celkem půjde o čtyři páry vlaků. Firma dnes ještě finišuje s administrativními náležitostmi pro obnovení provozu.

Vlaky zatím mohou vyjet jen na malou část třiatřicet kilometrů dlouhé trati. Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy, které vydal Drážní úřad před týdnem, omezuje provoz pouze na 5,5 kilometru dlouhém úseku Nová Bystřice – Hůrky.

Dopravcem bude společnost Good thing, která je součástí snah o reorganizaci. V provozu budou historické vagony, v jejichž čele se budou střídat (dle dní v týdnu) parní lokomotiva polka U46.101 a dieselová lokomotiva T47. Pára by měla jezdit od čtvrtka do soboty, diesel ve zbylých dnech. Good thing už ohlásila zprovoznění občerstvení na obou konečných, zahájení provozu má ozvláštnit pečení prasete.

Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy vypršelo JHMD 2. října 2022, kdy také na úzkokolejky Jindřichův Hradec – Nová Bystřice a Jindřichův Hradec – Obrataň naposledy vyjely vlaky.

Aktuální osvědčení získala Správa úzkokolejných drah, která je nově založenou dcerou JHMD. Usiluje přitom o osvědčení pro obě trati v celé délce. Následně by na tratě měl vyjet na objednávku krajů dopravce Gepard Express, společnost Good thing bude jezdit v komerčním režimu s vozidly pronajatými od JHMD.

„Od dnešního pozdního odpoledne bude možné zakoupit jízdenky na parní jízdy online na stránkách uzkokolejky.cz nebo přímo ve stanici Nová Bystřice, ze které budou vlaky každý den vyjíždět. Historická souprava, tažená parní lokomotivou, bude jezdit na této trase čtyřikrát denně,“ uvedla firma.

„V dalších týdnech budou následovat práce na otevírání dalších úseků. Očekáváme, že významnější část trati by měla být uvedena do provozu na začátku září,“ doplnil Viliam Perknovský, jednatel společnosti Swietelsky Rail, která je součástí reorganizačního plánu a o tratě pečuje.

Tagy insolvence JHMD JHMD
21 komentářů