Potvrzeno: Leo Express bude jezdit od prosince z Prahy do Vratislavi

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo Express

Zástupci Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství se v pátek dohodli  na provozu společné linky mezi Vratislaví a Prahou. Provozovat ji

Zástupci Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství se v pátek dohodli  na provozu společné linky mezi Vratislaví a Prahou. Provozovat ji bude na českém území Leo Express.

Dohodu oznámil polský dopravce Koleje Dolnośląskie (KD) na svém facebookovém profilu. Právě dohoda kraje a vojvodství zatím k oficiálnímu potvrzení startu linky chyběla.

https://www.facebook.com/KolejeDolnoslaskieSA/posts/2210019549095304

Další detaily zatím samosprávy nezveřejnily. Polský dopravce ale během soboty doplnil do své zprávy na Facebooku informaci, že se bude jezdit s jednotkami Stadler Flirt od  Leo Express. Český dopravce  nedávno uvedl, že s KD jedná o tom, že by do Prahy jezdily jejich elektrické jednotky Newag Impuls. Ty ale nejsou dosud schválené pro provoz v Česku. Dosud jezdí pouze do Lichkova jako pohraniční stanice.

Z návrhu jízdního řádu vyplynulo, že Leo Express má nově jezdit v závazku Pardubického kraje z Lichkova. Vzbudil tím částečně kritiku, že zbytečně zaplní koridor dalším vlakem. Firma ale odmítá, že by šlo ve skutečnosti o vlak navíc, protože jede ve skutečnosti v podobném časovém úseku jako nynější spěšný vlak Orlice, který ale končí v Kolíně a ne až Praze. V podobný čas jedoucí spoj do Prahy ze Starého Města u Uherského Hradiště firma posunula o hodinu později právě do času nového spoje do Prahy.

„Tím, že spoje jsou v závazku, pomáhají financovat ostatní vlaky v rámci smlouvy. Zařazením do závazku tedy nevznikají Pardubickému kraji žádné dodatečné náklady, ale naopak finanční úspora,“ vysvětlil Sedlařík. Přímé vlaky mají podpořit cestovní ruch v oblasti Letohradska a dojížďku z regionu do Prahy.

Leo Express zatím počítá s jedním párem vlaků do Vratislavi, v průběhu roku chce přidat ještě druhý.

Návrh jízdního řádu vlaků Praha – Vratislav
1. pár: Wroclaw 6:06 – Praha 10:28 (v 6,7); Praha 18:08 – Wroclaw 22:40 (v 5,6,7)
2. pár: Praha 6:00 – Wroclaw 11:00 (6,7); Wroclaw 16:50 – Praha 21:40 (5,6,7).
10
Zastavení: v PL téměř všechny zastávky;
v ČR: Praha hl.n., Libeň, Kolín, Přelouč, Pardubice, Pardubičky, Choceň, Brandýs, Ústí + vybrané zastávky na trati 024.

(Text byl aktualizován 11.8. v 9:00 na základě nových informací na FB profilu KD, které jasně mluví o nasazení jednotek Stadler Flirt.)

Tagy Dolnoslezské vojvodství Koleje Dolnośląskie LEO Express Pardubický kraj přímé spojení Praha - Vratislav Top
51 komentářů