Potvrzeno: Arriva mění majitele, Deutsche Bahn ji prodala fondu I Squared

Autobus Arriva Express. Foto: ArrivaAutobus Arriva Express. Foto: Arriva

Infrastrukturní fond kupuje dopravní byznys v deseti evropských zemích včetně Česka.

Na evropském trhu s pozemní osobní dopravou došlo k největší transakci za poslední dekádu. Vedení německé státní společnosti Deutsche Bahn podepsalo kupní smlouvu s firmou I Squared o prodeji celé skupiny Arriva. Transakce má zásadní vliv i na Česko: Arriva je tu největším autobusovým dopravcem a třetím největším hráčem v železniční osobní dopravě.

O uzavření smlouvy informovaly obě strany v tiskových zprávách. I Squared působí zejména v energetice, infrastrukturních projektech i v dopravě. Společnost I Squared se zároveň zavázala poskytnout společnosti Arriva dlouhodobý kapitál na investice do rozvoje a zlepšování služeb ve veřejné dopravě. Spravuje aktiva v hodnotě přes 37 miliard dolarů.

I Squared se sídlem v Miami kupuje celou Arrivu, tedy aktuálně její byznys s vlaky a autobusy v celkem deseti zemích. Deutsche Bahn už dříve prodala část svých firem v Dánsku, Polsku, Švédsku a Srbsku. V Česku firma zaměstnává přes tři tisíce lidí. Je největším autobusovým dopravcem v zemi a třetím největším osobním dopravcem na železnici.

Detaily o ceně obě strany nezveřejnily, Financial Times minulý týden uváděly cenu 1,6 miliardy dolarů. Součástí dohody má být i závazek investovat do rozvoje Arrivy přes dvě miliardy dolarů.

Prodej po 13 letech

Deutsche Bahn o prodeji Arrivy mluví několik let, britského dopravce koupila v roce 2010. Prodej má státnímu dopravci pomoci snížit jeho zadluženost. Celá Arriva zaměstnává 35 500 lidí.

„Využitím zkušeností, odborných znalostí a nově i investičních schopností společnosti I Squared bude vedení Arrivy schopné zajistit kvalitní služby pro cestující, vytvářet odpovídající pracovní prostředí pro zaměstnance a vycházet maximálně vstříc objednavatelům dopravy nejen v České republice,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Pro Arrivu je to velká příležitost a začátek nové kapitoly naší společné cesty. Je skvělé, že tým společnosti I Squared bude pokračovat v naší vizi o poskytování kvalitních služeb ve veřejné dopravě“,  řekl Mike Cooper, generální ředitel skupiny Arriva. V Česku by cestující a obchodní partneři firmy změnu neměli zásadně poznat.

„Dnešní oznámení je skvělou zprávou pro celou společnost Arriva a zejména pro další rozvoj naší společnosti v České republice. S novým vlastníkem budeme pokračovat v zajišťování služeb tak, jak jsou naši cestující zvyklí. I nadále se budeme připravovat na nadcházející investice do moderní, bezpečné a ekologické dopravy, kde budou naši cestující tou nejvyšší prioritou,“ řekl Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva v České republice.

Tagy Arriva Deutsche Bahn I Squared Capital
37 komentářů