Potíže na obchvatu Pardubic. Nekvalitní asfalt prodlouží uzavírku Poděbradské

Asfaltový povrch silnice, ilustrační foto. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnicAsfaltový povrch silnice, ilustrační foto. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnic

Firma bude muset nekvalitní vrstvy odfrézovat a položit znovu.

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic na I/36 se zkomplikovala. Kontrola odhalila, že jedna ze stavebních firem na část trasy u Trnové položila nekvalitní asfaltové vrstvy a nesplnila normy a technologické postupy. S informací přišel Český rozhlas.

Zakázku získalo s cenou 1,446 miliardy korun sdružení Hochtief CZ, Doprastav a Silnice Čáslav. Stavba začala na podzim 2022.

„Je to chyba celkově sdružení, i když konkrétně můžu říci, že konstrukční vrstvy kladla firma Silnice Čáslav. Má je klást na celém úseku,“ sdělil rozhlasu zástupce projektového manažera sdružení Juraj Pojezdál.

Firma bude muset nekvalitní vrstvy odfrézovat a položit znovu. Problémový úsek tak nebude do konce prázdnin hotový, jak se původně plánovalo, což podle rozhlasu o několik týdnů prodlouží uzavírku části Poděbradské ulice.

Severovýchodní obchvat Pardubic na silnici I/36. Pramen: ŘSD

Severovýchodní obchvat Pardubic na silnici I/36. Pramen: ŘSD

Za nedodržení termínu čekají firmu sankce. „Jsou samozřejmě i články, které přesně sankcionují nedodržení termínů, kvality, postupů a podobně. Tady půjdeme do smlouvy a budeme postupovat dost přísně, pokud jde o sankce,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Co s nekvalitním souvrstvím dál, naznačil Stanislav Král z pardubického Ředitelství silnic a dálnic. „Došlo zde k odfrézování, odstranění nějakých vrstev. Předpokládáme, že to není konečné, že budou muset být odstraněny další asfaltové vrstvy a budou muset být položeny znovu,“ řekl Král. Podle něj je v současné době stavba oproti plánu ve skluzu dva až tři týdny.

Oficiální název stavby zní I/36 Pardubice, Trnová – Fáblovka – Dubina. Přeložka silnice I/36 bude čtyřpruhová a směrově rozdělená. Nová silnice by měla výrazně snížit zátěž centra města tranzitní i místní dopravou. Povede od kruhové křižovatky u Globusu ke křižovatce na Dubině ve směru na Holice. Zřejmě nejzajímavějším objektem na trase je přemostění slepého ramene Labe a řeky Labe. Detailněji je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy I/36 I/36 Trnová - Fáblovka – Dubina obchvat Pardubic ŘSD severovýchodní obchvat Pardubic
11 komentářů