Posun v plánech na D35. Sporný úsek u Litomyšle má územní rozhodnutí

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Při další přípravě projektu také musí ŘSD "aktivně a podrobně" seznamovat dotčené obce s technickými parametry dálnice.

Krajský úřad v Pardubicích vydal územní rozhodnutí na úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov, I. etapa. Připravovaná stavba byla zřejmě nejkritizovanější částí dálnice. Některým lidem, spolkům a obcím z okolí dlouhodobě vadila zvolená trasa a navržené řešení. Proti rozhodnutí je možné odvolat k ministerstvu dopravy.

Úsek čtyřpruhové dálnice měří 5310 metrů, součástí budou čtyři mosty a tři nadjezdy pro menší silnice. Bude také nutné přeložit části některých silnic a místních komunikací. Trasa vede po zemědělských pozemcích severozápadně od Litomyšle. Nejmenší vzdálenost od okolní zástavby je 335 metrů u obce Sedliště a 650 metrů u obce Kornice. Spolu s předcházejícím úsekem Džbánov – Litomyšl a navazující částí Litomyšl – Janov tvoří stavba obchvat Litomyšle. Stavba je detailněji popsána v letáku ŘSD.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se kvůli odmítavému postoji části veřejnosti snažilo najít kompromis, aby předešlo odvoláním v územních a stavebních řízeních. Desetikilometrový úsek Litomyšl – Janov byl kvůli sporům rozdělen na dvě části. V létě se s odpůrci trasy sešel i generální ředitel Radek Mátl, 23. června se uskutečnilo veřejné projednání.

V rozhodnutí úřadu je mimo jiné uvedeno, aby se v místech poblíž obytné zástavby upřednostnil nejtišší dostupný typ povrchů pro snížení hluku a vibrací. Při další přípravě projektu také musí ŘSD „aktivně a podrobně“ seznamovat dotčené obce s technickými parametry záměru a s opatřeními k minimalizaci jeho vlivů na okolí. Silničáři by také měli přednostně budovat tu část, která bude tvořit dočasný obchvat Litomyšle. Před stavebním povolením bude rovněž nutné nechat vypracovat hlukovou studii.

V Pardubickém kraji se již staví dva úseky D35, Opatovice – Časy a Časy – Ostrov. Navazující úseky Ostrov – Vysoké Mýto a Vysoké Mýto – Džbánov již mají pravomocné územní rozhodnutí, úsek Džbánov – Litomyšl na ně stále čeká. Další části Janov – Opatovec a Opatovec – Staré Město už územní rozhodnutí získaly dříve.

ČTK

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov Litomyšl obchvat Litomyšle Pardubický kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
53 komentářů