Postaveno za dva týdny. Švestková dráha má novou dopravnu

Nová doprava Odolice. Foto: AŽD PrahaNová doprava Odolice. Foto: AŽD Praha

Nová dopravna zvýší kapacitu trati.

Společnost AŽD Praha zřídila na Švestkové dráze (Čížkovice – Obrnice) novou dopravnu s názvem Odolice. Cílem firmy AŽD, která je majitelem trati, je zvýšit kapacitu.

Na tuzemské poměry je dopravna ojedinělá především tempem výstavby: proběhla během dvou týdnů, kdy došlo k usazení výhybek a kolejí, instalaci technologií, jejich aktivaci a zapojení do dálkového řízení tratě.

„Naši cestující totiž nejsou zvědaví na dlouhodobé výluky a přesedání na náhradní autobusovou dopravu,“ vysvětlila firma na svém facebookovém profilu. „Výhybna Odolice se dvěma staničními kolejemi o délce 300 metrů zpřístupní Švestkovou dráhu i dalším dopravcům, kteří používají nezávislou trakci, a zkapacitní ji. Dopravci si mohou přes naši trať zkrátit cestu ze severních do středních Čech,“  řekl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Po dokončení výhybny Odolice má Švestková dráha celkem čtyři dopravny dálkově řízené z Regionálního dispečerského pracoviště v Lovosicích. V nové dopravně si chce AŽD také vyzkoušet „odborné veřejnosti zatím neznámé technické novinky“.

Paralelně s výstavbou nové dopravny chce AŽD během výluky provést opravu železničního mostu u Třebívlic a podbití tratě.
AŽD provozuje na Švestkové dráze v rámci linky U10 mezi Litoměřicemi horním nádražím a Mostem v pracovních dnech jedenáct párů osobních vlaků denně a mezi Litoměřicemi horním nádražím a Třebívlicemi dalších sedm párů.

AŽD, která je primárně dodavatelem zabezpečovacích zařízení pro železnici, koupila Švestkovou dráhu v roce 2016 od státu, který trať označil za nepotřebnou. Následně se stala i dopravcem.

Tagy AŽD Praha dopravna Odolice Švestková dráha
89 komentářů