Poslední výjimka padla. Mobily už půjde v celém metru používat bez omezení

Stanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Smlouvu s operátory schválil DPP už v roce 2018. Pokrytí signálem 5G se dokončilo loni v dubnu, chyběla poslední stanice.

Když konsorcium operátorů oznamovalo koncem roku 2021 kompletní pokrytí pražského metra rychlým signálem LTE, uvedlo jedinou výjimku. Tou byla stanice Jiřího z Poděbrad, kde se již tehdy plánovala kompletní rekonstrukce.

Ta po 10 měsících prací za uzavření stanice skončila ve čtvrtek a její součástí bylo právě doplnění vysílacích zařízení.

Kromě LTE přibyl ve stanici i nejrychlejší systém 5G, jehož doplňování do tunelových vyzařovacích kabelů a stanic skončilo ve zbytku sítě metra už loni v dubnu.

Ve stanici Jiřího z Poděbrad se během oprav vyměnila kabeláž, rozvody s vyzařovacími kabely se propojily v celém tunelovém úseku a počet antén se navýšil na 16.

Všichni mobilní operátoři tak v podzemí metra nabízejí i sledování videí či streamů bez přerušení.

Obrazem: Metro Jiřího z Poděbrad otevřeno. Podívejte se na čistý design i novinky

Pokrytí pražského metra vysokorychlostním internetem ve všech 61 stanicích má na starosti konsorcium operátorů T-Mobile, O2, Vodafone a společnosti CETIN. Celá investice je přišla na více než půl miliardy korun.

Smlouvu s konsorciem na 20 let schválila dozorčí rada DPP v roce 2018. Za prvních deset let operátoři vyplatí dopravnímu podniku 120 milionů korun.

Dříve než Londýn

Konsorcium uvádí, že pražské metro je první podzemní dráhou v Evropě pokrývanou signálem 5G. Zatímco ještě před několika lety byla Praha jednou z posledních metropolí, kde během jízdy nešlo mobilní telefony plně používat, nyní se náskok podařilo „dohnat a předehnat.“

Londýnská podzemní dráha bude kompletně LTE a 5G signálem pokryta na konci roku 2024, ta je však nepoměrně rozsáhlejší.

Pokrytí metra signálem bylo jedním z nejvýznamnějších společných investičních projektů zmíněných největších českých mobilních operátorů.

Naše práce zdaleka nekončí. Spolu s ostatními operátory pokračujeme ve spolupráci s DPP, kde jsme v rámci projektování dokumentace výstavby nového úseku metra D již zapracovali technologie a anténní systémy,“ uvedl Vladan Pekovič, ředitel technologií a IT operátora T-Mobile.

Výstavba pokrytí nových úseků metra D tak bude probíhat současně s výstavbou stanic.

Podle Jana Žbánka z Vodafonu bylo během pokrývání signálem třeba překonat řadu technických výzev během fáze projektování i výstavby. „Získané zkušenosti v budoucnu aplikujeme právě při pokrývání nové trasy metra D,“ uvedl Žbánek.

Fakta z pokrývání metra signálem LTE a 5G:

  • Technici v traťových tunelech naistalovali téměř 114 km vyzařovacího kabelu a dalších více než 120 km kabeláže pro antény a propojky do tunelů.
  • Vyzařovací kabely v tunelech drží více než 114 tisíc úchytek.
  • Signál na nástupištích a ve vestibulech stanic šíří přes 1200 antén.
  • Součástí sítě je dalších více než 2500 pasivních prvků jako DC bloky, splittery, tappery, couplery, MBC1 konvertory apod.
  • Stanice s nejmenším počtem antén: Pražského povstání – 9 antén
  • Stanice s největším počtem antén: Můstek – 36 antén
  • Nejjednodušší tunel na pokrytí: obecně ty nejkratší, tj. Muzeum – Hlavní nádraží (425 metrů)
  • Nejsložitější tunel na pokrytí: Nádraží Holešovice – Kobylisy (2748 metrů)
  • Nejjednodušší stanice na pokrytí: I. P. Pavlova
  • Nejsložitější stanice na pokrytí: Hlavní nádraží z důvodu vysokých stropů a rozděleného nástupiště
Tagy CETIN metro o2 pokrytí metra mobilním signálem stanice metra Jiřího z Poděbrad T-Mobile Vodafone
52 komentářů