Poslední repatriační let. V Praze přistálo korejské jumbo s Čechy z Austrálie a Nového Zélandu

Letiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště Praha

V Praze dnes krátce po 16. hodině přistál Boeing 747-8i společnosti Korean Air. Jde o poslední let, který si v

V Praze dnes krátce po 16. hodině přistál Boeing 747-8i společnosti Korean Air. Jde o poslední let, který si v rámci zajištění návratu českých občanů ze zahraničí objednalo ministerstvo zahraničí.

Letadlem se vrátilo celkem 329 českých občanů a dalších 35 občanů EU a Švýcarska z Nového Zélandu a Austrálie. Ministerstvo tím završilo sérii repatriačních letů.

Korejské jumbo bývalo v Praze pravidelným návštěvníkem v letní sezóně, dokud byla v provozu linka z Prahy do Soulu. Průběh letu je na Flightradar24.com.

Na rozdíl od předchozích repatriačních letů si musí cestující část nákladů zaplatit, jde o 18 tisíc korun na letenku. „Nemám informace, že by s tímto podílem měli lidé, kteří se chtějí vrátit, problémy. Jen zdůrazňuji, že skutečně jde o příspěvek, v žádném případě to nepokryje kompletní náklady této cesty,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Příspěvky cestujících podle něj pokryjí asi čtvrtinu nákladů tohoto repatriačního letu, o proplacení další části požádá Česko také Evropskou unii.

Letadlo letí ze Soulu, kam se čeští občané dopravili stroji stejného dopravce z Aucklandu a Sydney. Zpět pak do Soulu letí zhruba dvě stovky korejských občanů.

Podle Petříčka se na palubu letadla dostali všichni Češi, kteří byli v Austrálii nebo na Novém Zélandu v nouzi. Tedy všichni turisté, studenti a lidé, kterým končila víza. Na organizaci tohoto českého evakuačního letu se podílela také korejská ambasáda v Praze. Ministerstvo zahraničí tímto letem končí s plánem repatriací českých občanů.

V podvečer se pak do Prahy potřetí podívá Airbus A330-900 AirAsia X z Bangkoku a Penangu. Tentokrát by měl přivézt pouze zdravotnický materiál od thajských a malajských výrobců.

 

Tagy Korean Air letiště praha repatriační lety
22 komentářů