Porota vybrala pět finalistů designérské soutěže na podobu vozů petřínské lanovky

Lanovka na Petřín. Pramen: DPPLanovka na Petřín. Pramen: DPP

První cestující by se novou lanovkou na Petřín mohli svézt na konci roku 2023.

Novou podobu lanovky na Petřín bude připravovat pět designérských studií, tři z České republiky a po jednom z Německa a Rakouska. Vybrala je odborná porota z celkem 26 týmů. Definitivní vítěz má být znám příští rok v únoru. První cestující by se novou lanovkou na Petřín mohli svézt na konci roku 2023.

Do finále postoupila studia ANNA MAREŠOVÁ DESIGNERS (stojí například za konceptem výletní tramvaje T3 Coupé), AUFEER DESIGN (navrhlo například design nových tramvají pro Chemnitz a Bratislavu), JAN TUČEK TEAM (pracuje pro značky Škoda nebo Mercedes), N+P INDUSTRIAL DESIGN (německé studio, stvořilo například design vlaků pro metro v Mnichově a Pekingu) a SPIRIT DESIGN/ DÖLLMANN DESIGN + ARCHITEKTUR ZT (rakouské studio, navrhuje nákladní automobily, lodě i vlaky pro ÖBB).

Tramvaj T3 Coupé. Pramen: DPP

Úkolem vybraných designérů je návrh dvou vozů lanové dráhy s kapacitou až 120 cestujících (minimum je dnešních 100 míst), a to karoserie i interiéru. Samotný návrh musí být podle zadání „nadčasovým, moderním a inovativním řešením, respektujícím trendy veřejné dopravy 21. století a v neposlední řadě genia loci i fakt, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších dominant Prahy“.

Dopravní podnik soutěž vyhlásil po měsících příprav a tržních konzultací začátkem října. Vítězný návrh se stane součástí dokumentace v tendru na výrobce dvou vozů, jejichž minimální životnost má být 25 let.

Tagy dpp Lanovka Petřín
32 komentářů