pruvodce

Poprvé bez poklepávací slávy. ŘSD začalo se stavbou dalších 7,5 kilometru D35

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

První část bude pro řidiče průjezdná již příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo tento týden se stavbou další části dálnice D35. Jde o úsek Sadová – Plotiště v Královéhradeckém kraji. Část stavby by měla být zprovozněna už příští rok.

Oproti jiným zahájením dálničních staveb se nový úsek nečekaně vymkl běžnému scénáři. ŘSD na poslední chvíli kvůli povodním zahájilo stavbu bez tradičního poklepání na základní kámen za účasti především politiků.

Zakázku na 7,5 kilometru dlouhý úsek získalo za 1,628 miliardy korun česko-slovensko-maďarské sdružení MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt. Oproti odhadované ceně stát ušetří přes 800 milionů korun. Do tendru přišly jen dvě nabídky.

Plán výstavby D35, stav k 08/2024Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSD

Nová část dálnice spojí úsek mezi křižovatkou s D11 (Plotiště) s křižovatkou Sadová, kde se napojí na již budovanou část do Hořic. „Napojení na předchozí stavbu v délce 1,2 km včetně MÚK Sadová bude zprovozněno už v roce 2025,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Trasa vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary. Detailně je popsána v informačním letáku. Kompletně má být hotovo v roce 2026.

Nová dálnice povede územím bojiště bitvy u Hradce Králové z roku 1866. Kvůli nálezům ostatků vojáků z bitvy v trase dálnice vznikne v Čistěvsi kostnice. U Hradce Králové proběhla největší bitva na území Česka v historii. Druhé největší bitvy v Evropě 19. století se účastnilo přes 400 tisíc vojáků. Přes sedm tisíc vojáků zde zahynulo.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Doprastav Duna Aszfalt MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
56 komentářů