Popraskaná D1. Na ještě neotevřeném úseku jsou praskliny, podle stavbařů termín ohrožen není

Stavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSDStavba D1 v úseku Přerov - Lipník nad Bečvou. Foto: ŘSD

S více než 14 kilometry má jít o nejdelší nově otevřený úsek v české dálniční síti za posledních několik let.

S více než 14 kilometry má jít o nejdelší nově otevřený úsek v české dálniční síti za posledních několik let. Dva a půl měsíce před dokončení se ale na novostavbě dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou objevila nečekaná komplikace: čerstvé praskliny v betonu.

Na jejich výskyt upozornil diskutující na fóru České dálnice.   Podle Ředitelství silnic a dálnic by ale tento problém neměl ovlivnit otevření na začátku prosince. Dokončení dálnice je už teď zpožděné o více než rok.

V betonu, který se pokládal předminulý týden, se objevily trhliny. Analýzy potvrdily, že jsou pouze povrchového charakteru. Nezasahují do hloubky, nebude tedy nutné nic bourat,“ řekl olomoucké příloze Mladé Fronty Dnes ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

https://www.facebook.com/jan.beranek.ct/videos/379285159675521/

Zakázku za 2,7 miliardy korun získala stavební společnost Skanska. Mluvčí Tereza Mitošinková vysvětluje praskliny na krajnicích vozovky pnutím vozovky. „V místě, kde se trhliny objevily, docházelo z dosud nezjištěných příčin k mechanickému napětí a v době, kdy po betonáži dochází při tvrdnutí cementu k největšímu smrštění, došlo ke vzniku trhlin. V současné době probíhá detailní analýza příčin,“ popsala Mitošinková. Podle ní by trhliny měly zmizet, budou zality epoxidovou hmotou. ŘSD závadu nepovažuje za zásadní.

Úsek D1 se buduje od července 2015, hotový měl být už loni v červenci. Stavbu prodloužily sesuvy půdy i trasování některých optických kabelů. Předposlední úsek se má otevřít 6. prosince, už teď ale děsí Přerov, který se obává nárůstu provozu. Poslední úsek z Říkovic kolem Přerova nemá dosud ani stavební povolení. ŘSD předpokládá, že ve směru od Ostravy bude tranzitující řidiče na Brno a Prahu dál navádět v Lipníku na D35 na Olomouc a dál na D46.

Tagy D1 D1 Přerov - Lipník Ředitelství silnic a dálnic Skanska
23 komentářů