Pomalá obnova letectví. V Číně teprve na 60 % loňských čísel

A350-900 pro China Southern AirlinesA350-900 pro China Southern Airlines

V Číně poprvé od konce ledna za jediný den cestovalo letadlem více než milion cestujících. Nárůst počtu pasažérů v zemi,

V Číně poprvé od konce ledna za jediný den cestovalo letadlem více než milion cestujících. Nárůst počtu pasažérů v zemi, kde pandemie vypukla a skončila jako první ukazuje, jak pomalá obnova provozu je.

Počty cestujících za každý den zveřejňuje čínský úřad civilního letectví (CAAC). 5. června se v Číně uskutečnilo celkem 11 333 letů, nejvíce od konce ledna. To je ale stále výrazně méně, než létalo před vypuknutím samotné krize: loni v průměru letělo 17 300 letů, které přepravily téměř dva miliony cestujících.

Čínské letectví dosáhlo svého dna 13. února, kdy počet cestujících za den spadl na 132 900 a počet letů na 3931. Od té doby jdou počty cestujících postupně nahoru. Data zveřejněná společnosti OAG analyzující letové řády ukazují, že letadla létají poměrně prázdná: celková kapacita nabízených sedaček na tento týden je 12,4 milionu míst. Aerolinky tak nabízí už 78 % míst z loňského roku, počty cestujících jsou ale podstatně nižší.

Velkou roli v tom hrají i stále trvající velké restrikce mezinárodní letecké dopravy. Čína minulý týden povolila více letů do země. Mezinárodní lety do Číny může obnovit celkem 95 dopravců.

Tagy Čína obnovení provozu po pandemii koronaviru
4 komentáře